Review | Niveau4 op Couleur Café: toekomst verzekerd

Tom Peeters
© BRUZZ
25/06/2023

De talentenpoule van Couleur Café keerde voor zijn zesde editie back to basics met een gang van zeven mc’s die afwisselend de mic opeisten en aangestuurd werden door dj Vega.

Sinds Couleur Café in 2016 onder de noemer Niveau4 een eerste lichting hiphoptalent losliet, weerklinkt elk jaar opnieuw ‘Bruxelles arrive’. Die eerste jaargang had inderdaad Roméo Elvis in haar rangen, maar ook Coely, DVTCH NORRIS en STIKSTOF. Allemaal stonden ze ook dit jaar wel op één of ander (en meestal groter) podium in het Ossegempark. En haast allemaal blikten ze tijdens hun set terug op die memorabele eerste editie.

De voorbije twee edities — de laatste voor en de eerste na de pandemie — werd wat afgeweken van het originele concept. Met ECHT! en Commander Spoon namen twee jazzbands het nieuw talent op sleeptouw. De inventieve Brusselse jazzscene kon zo versmelten met de boostende Brusselse hiphopwereld. Dat leverde een gevarieerder aanbod van artiesten op.

Eager en chill

De terugkeer naar de roots gebeurde met Joris Ghysens alias STIKSTOF-dj Vega als menner van 7 erg eagere mc’s, die afwisselend hun ding deden met de microfoon. Meer dan de voorbije twee edities presenteerden de gegadigden zich als een echte gang. Vaak bleven ze ook gewoon op het podium rondhangen als iemand anders de lead nam.

De Kortrijkse rapper en freestyler Low G was ons eerder die avond al opgevallen als gast van Jazz Brak. “Zijn er mensen die Nederlands spreken?” klonk het in een zeer goed gevuld Groentheater voor hij ‘Godzijdank’ inzette. “Ik spreek het nauwelijks.” Maar in zijn chille Kortrijkse variant van het West-Vlaams zat wel een soort van slag die we vaker willen horen — voor de kwinkslagen zorgt hij zelf wel. Dat luisteren kan trouwens nu al: zijn eerste album Schijnheilig is uit.

Bravoure met stropdas

Van alle debutanten kreeg SPACEBABYMADCHA of kortweg SBM tot dusver misschien de meeste exposure. Terecht, présence en energie heeft hen in overvloed. In wit hemd en stropdas gaf hen haar collega’s het nakijken wat assertiviteit en bravoure betreft. Wij waren vooral onder de indruk van ‘Psyche’, waarop futuristische R&B-beats en autotune-effecten dolden met melodieuze zangpartijen. Er is al een video bij gemaakt.

Bex was de vreemde eend in de bijt: deze jonge Londense UK drillrapper met Zuid-Afrikaanse roots is sinds kort in Leuven gestationeerd en blijkbaar ook niet vies van wat autotune. Tijdens ‘In the Rain’ ging hij samen met het publiek door de knieën, waarna ze vanzelfsprekend met extra power weer recht veerden. Maar regen kwam er niet.

Rondje teveel

‘Pour vrai’ van de Brusselse rapper Myk leverde vocaal vuurwerk op zoals je dat van een echte gang mag verwachten. Absolem, een Brusselaar met Luikse roots, was al te gast was op een remix van STIKSTOF’s ‘Familie Boven Alles’ en overtuigde met ‘Ça fait longtemps’. Meisenaar Bonnet Sumo haalde er een extra R&B-dameskoortje bij dat op ‘Reason To Love’ voor wat lucht moest zorgen op een vol podium.

Soms werden we wat overweldigd door de drukte op de scene en misten we de jazzy interludia en sfeerschepping, en wat variatie, maar dat kan ook liggen aan de vele hiphopacts die we de voorbije twee dagen achter de kiezen kregen. Dan kan een extra rondje freestylen het rondje te veel worden. Desondanks: de toekomst is eens te meer verzekerd.

Vega zien we trouwens graag op de laatste Couleur Café-dag terug. Hij sluit de Black Stage af met een extra lange dj-set en meer muzikale uitvalswegen.

Couleur Café 2023

Op 23, 24 en 25 juni neemt Couleur Café opnieuw zijn intrek in het Ossegempark aan het Atomium. Ook BRUZZ is er bij met interviews, nieuws, sfeerverslagen, foto's en nog veel meer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni