AB ontwaakt uit winterslaap met alternatief programma en nieuwe look

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 25 januari 2021
Updated: 25-01-2021 - 11:21

Met de campagne See you in the next live en een nieuw programma haalt de Ancienne Belgique de band weer aan met zijn publiek. In één beweging frist de concertzaal haar look op.

Corona heeft de cultuurwereld, en dan vooral de livesector, nog steeds in een verstikkende houdgreep. Met de campagne 'See you in the next live' haalt de Ancienne Belgique samen met ambassadeurs als Ayco Duyster, Dvtch Norris en Blu Samu de band met zijn publiek weer aan. Met een nieuw programma zet de concertzaal zichzelf voorzichtig weer op de rails, compleet met een nieuwe look, een nieuw logo en een vernieuwde website.

“Na zes jaar was een opfrissing aan de orde,” vertelt algemeen directeur van de AB Tom Bonte. “De nieuwe stijl weerspiegelt mooi de muzikale diversiteit op ons podium én toont een duidelijke ambitie om ook het publiek in al zijn diversiteit aan te spreken. Daarnaast belichaamt deze facelift perfect de intensiteit van een concert in AB. We hopen dat de nieuwe look ons publiek kan inspireren en dat het doet dromen van nieuwe onvergetelijke AB-momenten, nu volle zalen nog veraf lijken.”

De muziektempel maakte dit filmpje met enkele ambassadeurs.

Veel Brussels talent in nieuwe formats

De focus ligt daarbij op een resem nieuwe formats en jong aanstormend talent. Op 1 februari start Guestlist, een maandelijkse podcast over relevante thema’s uit de muziekscene. Met de videoreeks ABXL creëert de AB een nieuw platform voor de Brusselse muziekscene. De concertzaal nodigt daarbij jonge, beloftevolle artiesten uit om een nieuw nummer te spelen op hun favoriete plek in Brussel. Zo zie je in de eerste aflevering de jonge rapper Linca zijn ding doen in Cité de l’Amitié, de wijk waar hij is opgegroeid.

Nog meer Brussels talent krijgt een podium tijdens de Week van de Belgische Muziek van 8 tot 14 februari onder de noemer Bloom Town. Het ontluikende Brusselse poptalent Bryn, de r&b-zangeres Ana Diaz en rapster Chibi Ichigo zullen livesessies streamen vanuit de AB. Met de online reeks Homegrown blikt de AB terug op onvergetelijke liveopnames van Belgische artiesten, waaronder Charlotte Adigéry, Arno, Whispering Sons, Brihang, Melanie De Biasio en Balthazar.

20210124_Ancienne_Belgique_Laura_Vleugels
© Laura Vleugels

In maart gaat de AB voor het eerst de samenwerking aan met Black History Month Belgium, dat dit jaar in het teken staat van de ontwikkeling van een zwart Belgisch archief. Samen met Black History Month Belgium zal de AB graven in zijn verleden, nadenken over zijn toekomst en zo een muzikale bijdrage leveren aan de Belgische ‘Black Archives’. Er is een podcast aan gekoppeld, en artiesten als Badi, Ikraaan en Esinam worden in de kijker gezet.

Fysieke deuren blijven gesloten

In een normaal concertjaar zit de AB-kalender propvol. De gewonnen ademruimte gebruikt de concertzaal om de noden van artiesten op te vangen met residenties. Zo werkt Benjamin Abel Meirhaeghe in de AB aan een nieuwe opera, legt Whispering Sons er de laatste hand aan zijn nieuwe plaat en stoomt Soundtrack-winnaar Coline & Toitoine er zich klaar voor een roemrijke livetoekomst.

Zolang er geen versoepelingen zijn aangekondigd voor de cultuursector, blijven de fysieke deuren van AB nog even gesloten voor het publiek. Daarom valt het volledige programma online te bekijken via de website en socialemediakanalen van de AB én via Podium 19, de gloednieuwe cultuurzender.

De digitale beleving wordt gelukkig ook wat dynamischer: met de steun van visit.brussels en Proximus wordt er druk gebouwd aan een virtuele Ancienne Belgique, inclusief rode balkons en AB-bar. Eind maart zullen de bezoekers voor de eerste keer als avatar een (virtueel) volle AB kunnen betreden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?