Ancienne Belgique na renovatie ook toegankelijk zonder ticket

© PhotoNews
| De Ancienne Belgique in de Anspachlaan.

De geplande renovatie moet de concertzaal Ancienne Belgique (AB) omvormen tot een "open huis" in Brussel. Bedoeling is om een "laagdrempelige, 7 op 7 toegang" te organiseren in de muziektempel. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe.

Op 18 oktober 2021 kondigde de AB een gedeeltelijke make-over aan. De geplande renovatie bevindt zich momenteel in de aanbestedingsfase. Volgens Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon is het de bedoeling dat de werken in de periode mei-juni 2022 kunnen starten. De werken zouden 527 werkdagen in beslag nemen en de kosten wordt geraamd op 2 miljoen euro.

Het is volgens Jambon ook de bedoeling om de AB om te vormen van een eerder "gesloten" instelling naar een "open huis." "De AB is sinds haar ontstaan een gesloten instelling geweest. Men kwam er enkel binnen met een ticket en na het optreden moest men de zaal verlaten", aldus Jambon. De renovatiewerken moeten van de AB een "open huis" maken met een "laagdrempelige 7/7 toegang," een beetje naar het voorbeeld van deSingel in Antwerpen of de Vooruit in Gent, aldus Jambon.

'Hotspot van de hoofdstad'

Zo krijgt de AB een nieuw en vergroot AB-Salon met een nog actievere publieke functie, waar naast concerten ook plaats is voor bijvoorbeeld tentoonstellingen, workshops en (buurt)vergaderingen. Op de bovenste verdieping zal een nieuw café-restaurant, inclusief daktuinen en dakterras, een panoramisch uitzicht bieden over de Vlaamse hoofdstad Brussel. Dat moet volgens Jambon "één van de hotspots van de hoofdstad worden."

Daarnaast wordt ook de toegankelijkheid van het gebouw op verschillende plaatsen verbeterd. Zo komt er bijvoorbeeld een aangepaste lift die iedereen op alle verdiepingen kan brengen zonder begeleiding.

Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe juicht de renovatieplannen toe. Volgens Vanlouwe zullen de werken de uitstraling van de AB in Brussel, maar ook daarbuiten, vergroten. "Ik ben ervan overtuigd dat deze renovatie ervoor zal zorgen dat de AB haar rol van ambassadeur van Vlaanderen in Brussel ten volle kan en zal spelen," aldus Vanlouwe.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?