| Georgine Dibua tijdens een rondleiding met haar vzw Bakushinta (archiefbeeld).

Anderlecht organiseert expo over Belgisch-Congolese geschiedenis

Glodie Mungaba
© BRUZZ
09/10/2020

De cel Internationale Betrekkingen van de gemeente Anderlecht en verschillende verenigingen organiseren dit weekend een reeks evenementen rond de Belgisch-Congolese geschiedenis. Zo vertelt een expositie over de rol van soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog het verhaal achter de Anderlechtse Saïolaan.

Het doel van deze tentoonstelling is met Belgische en Congolese verenigingen sporen van het koloniale verleden te analyseren die vandaag de dag nog steeds bestaan. "De gemeente Anderlecht is ook van plan om de namen van straten en pleinen die de kolonialen loven van context te voorzien, zegt Georgine Dibua, voorzitter van de NGO Bakushinta. Deze NGO focust op de herwaardering en promotie van de Congolese cultuur.

De expo ’Kolonisatie, een Belgisch-Congolees verhaal’ is een project dat door de gemeente Anderlecht werd gelanceerd rond de dekolonisatie van de openbare ruimte. Tijdens dit evenement vind je niet alleen de volledige geschiedenis, maar krijg je ook rondleidingen in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en in de openbare ruimte van Anderlecht. Films, lezingen en kleine recepties met een folkloristisch orkest vervolledigen het programma.

"We zitten in een werkgroep rond kolonisatie die is opgericht met verschillende andere verenigingen en dat heeft geleid tot dit programma," zegt Dibua. In Anderlecht zijn volgens haar heel wat tekenen van het koloniale verleden terug te vinden. "Als er een plein is voor koloniale veteranen in de gemeente betekent dit dat veel van de kolonialen uit Anderlecht in Congo zijn geweest."

Initiatiefnemer Julien Milquet (CDH), schepen van Internationale Solidariteit, vertelt dat de gemeente zich sinds een motie uit 2018 bezighoudt met het koloniale verleden. Er zijn verschillende ontmoetingen geweest tussen politici in de vorm van commissies, met universitaire specialisten in de koloniale geschiedenis en verenigingen die actief zijn in deze kwesties, waaronder Bakunshinta, Mémoires Coloniales en Change asbl. De motie stelde onder ander voor om straatnamen van koloniale veteranen te veranderen naar straatnamen van vrouwen die streden voor de onafhankelijkheid van hun land en evenementen organiseren zoals die van dit weekend.

Congolese soldaten in WO II

In de tentoonstelling wordt ook de rol van de Congolese soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht. Ook de geschiedenis van de Anderlechtse Saïolaan komt aan bod. Saïo was een stad in Ethiopië die in 1945 door Italianen werd bezet. In deze stad vierden Congolezen en Belgen samen de overwinning tegen de Duitsers, Italianen en Japanners. "Het is in de context van de kolonisatie dat Belgisch-Congo de andere legers in Ethiopië bijstond," vertelt Dibua.

De expositie wil hulde brengen aan deze soldaten. "Het waren dappere mannen die niet goed behandeld werden, niet al te hoog aangeschreven stonden en altijd in de problemen zaten. Ten tijde van de oorlog kon de hoogstgeplaatste Congolese soldaat nog geen blanke leider zijn," zegt Dibua. Met Bakushinta wil ze dit soort initiatieven voortzetten en ze hoopt dat de koloniale geschiedenis de komende jaren meer aandacht krijgt op Belgische scholen.

La colonisation: une histoire belgo-congolaise
Het Reizigershuis, Anderlecht, 9 - 12/10

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Cultuurnieuws, Congo, dekolonisatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni