Beursgebouw klaar voor opening als bierwalhalla: 'Even belangrijk als Atomium'

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
07/09/2023

Sinds begin 2012 is de Stad Brussel eigenaar van het Beursgebouw. Ruim tien jaar en negentig miljoen euro later is het neoklassieke icoon van het historische centrum klaar om bezoekers binnen te laten. Het gelijkvloers wordt publiek toegankelijk en op de tweede verdieping opent het langverwachte bierbelevingscentrum Belgian Beer World dit weekend de deuren. "Dit zal een even belangrijke attractie worden als het Atomium."

Vanaf zaterdag kunnen bierliefhebbers terecht in het Beursgebouw, waar Belgian Beer World een belevingscentrum heeft uitgewerkt rond de Belgische biercultuur. Voor de prijs van 17 euro – er zijn ook kortingstarieven van 8 tot 14 euro – kunnen bezoekers het interactieve parcours op de hogere verdiepingen van het Beursgebouw doorlopen. De pers werd vandaag al getrakteerd op een eerste indruk.

"We zijn bijzonder trots. De beslissing om van het Beursgebouw een publieke ruimte te maken gaat twaalf jaar terug. We hebben voldoende brouwers moeten vinden die hieraan mee wilden werken," zegt Charles Leclef van het autonoom gemeentebedrijf dat het gebouw beheert. Uiteindelijk tekende een honderdtal brouwers in. "Maar het is geen expo van bierbrouwers. Wel staat de Belgische biercultuur centraal. Dat idee is overeind gebleven."

Kostenplaatje

De Stad Brussel kocht het Beursgebouw in 2011 aan voor ongeveer 5 miljoen euro. In totaal heeft het project een prijskaartje van 90 miljoen euro, waarvan ruim 80 miljoen voor de renovatie die in 2019 van start ging. Op enkele jaren tijd is het totale kostenplaatje geëxplodeerd, iets waar de oppositie altijd felle kritiek op heeft gehad. In 2019 was er nog sprake van een budget van 35 miljoen euro.

"Het is een ontzettend belangrijk gebouw dat een plaats heeft in het hart van alle Belgen," zegt Brussels burgemeester Philippe Close (PS). "Het gebouw van 12.000 vierkante meter is sinds zijn ontstaan nog nooit gerenoveerd geweest. We hebben keuzes moeten maken, maar dit is het bewijs dat Brussel ambitieus kan zijn." Ook Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) verdedigt het project en diens hoge prijs. "Als Belgen zijn we vaak blij met de subtop, maar als het om bier gaat zijn wij de beste van de wereld."

De Stad Brussel betaalt ongeveer de helft van de totale rekening, maar ook de Europese Unie, de Federatie van Belgische Brouwers en de federale regering hebben een duit in het zakje gedaan. Dat verklaart waarom er maar liefst negen sprekers waren op de persconferentie voor de opening van het biermuseum. "Er is veel volk aan tafel, maar dit bewijst dat de verschillende beleidsniveau's wel samen kunnen werken," aldus Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). "We zijn soms te nederig, maar hier mogen we echt trots op zijn. Onze biercultuur gaat gepaard met een gevoel van feestvreugde en ja, zelfs voor een polticus kan bier helpen."

Bierparcours

Via de monumentale centrale hal worden bezoekers naar de tweede verdieping geleid, waar het interactieve bierbelevingsparcours is ingedeeld in zes zones met elk een apart thema rond de biercultuur. Na een inleiding tot de Belgitude en een geschiedkundig overzicht van bier, kijken bezoekers in het hoofd van een brouwer aan de hand van een grote installatie en digitale schermen. Zo komen ze er meer te weten over de basisingrediënten van bier, maar ook over hoe brouwers met hun creativiteit aan de slag gaan om nieuwe smaken te creëren.

Alle stappen in het brouwproces, ook de vier gistingsmethodes, worden getoond aan de hand van installaties, waarbij digitale projecties de bezoeker geregeld uitnodigen om te interageren. Dat zorgt ervoor dat bezoekers het hele parcours zonder gids kunnen afleggen. Bovendien zijn de animatiefilmpjes vaak erg mooi getekend. "Hier hebben veel Brusselse kunstenaars aan meegewerkt," aldus Close.

In een van de laatste ruimtes krijgen bezoekers enkele vragen voorgeschoteld van een virtuele barman. Die moet je helpen om je favoriete Belgische bier te ontdekken. Dat bier proeven kan vervolgens op het dakterras. "We begeleiden de bezoekers doorheen het parcours aan de hand van smaken," zegt Krishan Maudgal, de directeur van de Belgische brouwersfederatie, die een kleine zes miljoen euro in het project stopte. "Op het dakterras is er keuze uit 98 flesbieren en 49 bieren van het vat."

Brusselse brouwers

Naast kritiek op de hoge kostprijs van het project werd er ook afkeurend gedaan over het feit dat er ontzettend weinig Brusselse brouwers vertegenwoordigd zijn. In de beer wall, een muur van glazen vitrines met 1.100 tentoongestelde bieren, vallen vooral grote bekende namen op zoals Leffe. "Belgian Beer World zal vooral het museum zijn van de grote industriële brouwerijen, en een beetje van de middelgrote, maar niet van de kleine ambachtelijke. Wij zijn daar dan ook niet op onze plaats," zei Jean-Pierre Van Roy van geuzebrouwerij Cantillon eerder deze week. Brasserie de L’Ermitage klaagde dan weer over de prijs die Belgian Beer World vroeg om een flesje bier en een glas in de beer wall te etaleren: 1.500 euro.

Die kritiek wuift Maudgal weg. "Het museum gaat over de Belgische biercultuur en niets anders. Het was nooit een verhaal van grote industriële brouwerijen tegen kleine craft beers. We hebben echt alle Belgische brouwers uitgenodigd voor een plek in de beer wall aan symbolische bedragen."

Publiek toegankelijk

Of het nieuwe biermuseum een succes wordt, moet nog blijken, maar de ambitie is er. De Stad Brussel wil van Belgian Beer World een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad maken. "Dit zal ongetwijfeld een even belangrijke attractie worden als het Atomium," aldus Gatz. "Het museum is er niet alleen voor wie van bier houdt, maar ook voor mensen die van architectuur houden. Wie van beide houdt, wordt dubbel beloond."

Wie het biermuseum niet per se wil bezoeken, maar wel de pracht en praal van het interieur van het Beursgebouw wil ontdekken, hoeft overigens geen ticketje te kopen. Het gelijkvloers is vrij toegankelijk van 9.30 tot 18 uur via zes ingangen en kan gebruikt worden als doorsteek tussen het Beursplein en de Grote Markt. Het moet zo een nieuwe ontmoetingsplek worden, zoals de trappen op het Beursplein dat al jaren zijn. Die trappen zijn trouwens sinds een dag of twee opnieuw toegankelijk.

In de zone rond de Beurs geldt al bijna drie jaar een alcoholverbod, maar toch vreest burgemeester Close niet voor overlast. "Dit is een inclusief project. We gaan het gebouw niet sluiten, maar we zullen mensen moeten filteren. We beseffen dat dat nog een moeilijke opdracht wordt."

Het dakterras bezoeken kan tot 18 uur enkel via het museum. Na het sluitingsuur van het museum blijft het dakterras open en kunnen ook mensen zonder museumticket genieten van de brouwsels en het mooie uitzicht. Aan de achterkant van het Beursgebouw leidt een lift bezoekers naar de 'Sky Bar'.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni