Interview

Directeur Dirk Lubbers over sputterend Beer World: ‘Meteen winst is niet realistisch'

Jasmijn Post
© BRUZZ
23/04/2025

Dirk Lubbers, de nieuwe directeur van het gemeentebedrijf Bourse-Beurs, licht toe waarom het Beursgebouw anderhalf jaar na de renovatie al een lening van 1,5 miljoen euro bij Belfius moest aanvragen. De gemeenteraad van Stad Brussel keurde dinsdagavond goed dat de Stad hiervoor garant staat. “Het kost minstens twee jaar om een gezonde organisatie op poten te zetten.”

Wie is Dirk Lubbers, directeur van het autonoom gemeentebedrijf Bourse-Beurs?

Dirk Lubbers begon zijn carrière in 1997 als logistiek manager bij het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp. In 2000 stapte hij over naar Heineken, waar hij uiteindelijk algemeen directeur werd van Heineken Event Services. In 2010 werd hij benoemd tot directeur van de Heineken Experience in Amsterdam.

Onder zijn leiding verdrievoudigde het aantal bezoekers in zes jaar tijd tot meer dan een miljoen in 2017. Vandaag is de Heineken Experience één van de grootste toeristische attractie van Amsterdam.

Vorig jaar kwam het autonome gemeentebedrijf Bourse-Beurs uit op een begrotingstekort van 1 miljoen euro en ook dit jaar stevent het af op forse rode cijfers. De lening bij Belfius is dan ook bedoeld om de personeels- en leverancierskosten te kunnen dekken omdat de site anders niet uit de kosten raakt.

De tegenvallende inkomsten uit het Beursgebouw komen in de eerste plaats omdat de ticketverkoop van Belgian Beer World nog niet op punt staat. Dat leidt tot onvrede bij Ecolo-Groen-lijsttrekker Benoit Hellings, die vindt dat het gebouw al genoeg heeft gekost aan de gemeenschap. Ter herinnering: de renovatie van het gebouw kostte veel meer dan aanvankelijk begroot werd. Ecolo-Groen stemde dinsdagavond tegen de garantstelling voor de lening in de gemeenteraad.

Directeur Dirk Lubbers, die in september 2024 het roer overnam van het autonome gemeentebedrijf Bourse-Beurs, dat onder meer Belgian Beer World aanstuurt, begrijpt de bezorgdheid omdat het om publiek geld gaat. Toch vraagt hij begrip voor de situatie. “We bestaan nog geen twee jaar,” zegt hij. “Het kost minstens twee jaar om een gezonde organisatie op poten te zetten.”

“Op het moment dat je een lening nodig hebt, draai je inderdaad nog geen break-even,” erkent hij. “Dat wordt soms groter gemaakt dan het is. We zitten nog in de groeifase, ik maak me geen zorgen – het komt goed.”

Het is volgens Lubbers normaal dat een organisatie nog niet vanaf het eerste jaar winstgevend is. Dat heeft hij ook meegemaakt bij de Heineken Experience in Amsterdam, een biermuseum dat vandaag bij de topattracties van de stad hoort. "In het begin moeten altijd veel inspanningen worden gedaan om een budgettair evenwicht te bereiken.”

Achter de schermen werd het voorbije halfjaar hard gewerkt om Belgian Beer World meer winstgevend te maken. Zo werd de regie over de Skybar op het dak van het museum in eigen handen genomen. Ook werd gewerkt aan de zichtbaarheid van het museum. “We hebben banners opgehangen in de stijl van de Beurs,” zegt Lubbers. “Ook staan er buiten billboards en lopen er mensen rond die vertellen wat er binnen te doen is.”

'Dubbel zoveel tickets als vorig jaar'

Ook de ticketverkoop ziet directeur Lubbers dit jaar in stijgende laan gaan: “Van de eerste drie maanden hoef je niet te veel te verwachten, maar vanaf Pasen begint het echt te lopen. Ook voor de komende maanden juni, juli, augustus en september heb ik hoge verwachtingen.” In 2024 ontving het museum zo’n 100.000 bezoekers. “Voor 2025 mikken we op het dubbele aantal bezoekers, rond de 200.000 bezoekers dus."

Dat is nog niet de helft van de ambities die toenmalig directeur van de Belgische Brouwers, Krishan Maudgal in 2023 aankondigde. Hij mikte destijds op 450.000 jaarlijkse bezoekers. Hoe zit het intussen met die andere ambitie, die Sven Gatz (Open VLD) aankondigde? Zal het museum uitgroeien tot een toeristische trekpleister die het Atomium evenaart?

"Toen ik bij de Heineken Experience werkte, had ik één bier om een verhaal bij te vertellen. Nu hebben we er 1.200 in huis – elk met een eigen verhaal."

Dirk Lubbers, directeur Belgian Beer World

Daar maakt Lubbers zich geen zorgen over. “In Brussel liggen enorm veel kansen, zeker op het gebied van toerisme."

"België heeft ontzettend veel te bieden als het om bier gaat," gaat hij verder. "De verhalen die erbij horen, zijn geweldig om mee te werken. Toen ik bij de Heineken Experience werkte, lag de focus op één bier. Nu hebben we er 1.200 in huis, elk met een eigen verhaal."

Combiticket met het Atomium

Lubbers wil die verhalen graag samen met Brusselse partners vertellen. Zo werd met het Atomium al een samenwerking opgezet in de vorm van combitickets van zo’n 35 euro. Daarmee bezoek je het Atomium, het Design Museum Brussels én Belgian Beer World – inclusief twee proeverijen en een drankje in de Skybar met uitzicht over de stad.

Belgian Beer World wil dat netwerk van partners verder uitbreiden: Lubbers denkt aan gidsen, restaurants en hotels in heel Brussel. Er werd al zo'n samenwerking opgezet met restaurant Ommegang. “Het netwerk groeit als een olievlek,” zegt hij. “De volgende ambassadeurssessie is gepland op 29 april, met hotels en andere partners.”

Voor dit sales- en marketingplan zijn geen extra investeringen nodig, benadrukt de directeur nog: de personeelskosten volstaan. “Dit plan kost geen geld, het vraagt alleen een slim gebruik van ons netwerk.”

Dat betekent niet dat Lubbers niet droomt van bijkomende investeringen. Volgens hem mag Belgian Beer World nog beter zichtbaar worden in het Beursgebouw: “De entree mag meer op een beer experience lijken,” zegt hij. Grote investeringen zijn voorlopig evenwel niet gepland. “Eerst zijn er meer bezoekers nodig. We zijn op de goede weg: op Google Reviews steeg onze score al naar 4,2.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni