Dj Kong tijdens het Listen!-festival (archiefbeeld).

Brusselse evenementensector reageert op La Boum: ‘Wíj willen testevement organiseren'

JP
© BRUZZ
04/05/2021

Organisatoren van het Brusselse nachtleven reageren verbouwereerd op de uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dat de organisatoren achter La Boum 2 een aanvraag voor een testevenement kunnen doen. “Wij wachten al veertien maanden en zijn er klaar voor om alles volgens de protocollen te doen,” zegt Serge Vanderheyden, ondernemer in de Brusselse evenementensector.

Vanderheyden organiseert onder andere het Listen! Festival, de Roller Bike Days en de Brussels Fashion Days. Met de Brussels By Night Federation - die tientallen ondernemers in de evenementensector samenbrengt - heeft hij maandag de koppen bij elkaar gestoken toen hij hoorde dat minister Verlinden zei dat La Boum een voorstel kon indienen om een testevenement te organiseren.

"Voor veel mensen in de sector was dit de druppel. We hebben veertien maanden zitten wachten en hebben veel geduld gehad. Nu komt L’Abîme met een ‘testevenement’. Het stuit mij tegen de borst dat mensen die eigenlijk een betoging organiseren de naam ‘evenement’ daarvoor misbruiken en zo het imago van de sector bezoedelen.”

Vanderheyden heeft daarop het kabinet-Close gecontacteerd om te laten weten dat de Brusselse evenementensector kandidaat is om grote of middelgrote evenementen te organiseren in Brussel tegen eind augustus. “Het Listen! Festival kunnen we bijvoorbeeld perfect buiten organiseren,” zegt Vanderheyden. Voorlopig is daarover nog niets concreet. In september hoopt de sector weer op te kunnen starten.

Verlinden kwam maandag wel terug op de uitspraak dat de organisatoren van La Boum 2 een aanvraag voor een testevenement kunnen indienen. Ze liet weten dat de voorwaarden voor het organiseren van een testevenement streng zijn, omdat de veiligheid en gezondheid van de deelnemers moeten worden gegarandeerd. "Voor organisatoren die zich buiten het wettelijk kader plaatsen, zoals de organisatoren van La Boum 1 en 2, is alleszins geen plaats," zei ze ook. La Boum kwam echter direct met een eigen 'testevenement'.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni