Brusselse studente wint Nederlandse podcastprijs

© NTR
| De Belgische Céline Ottenburgh deelt de prijs met De Nederlandse Luke Thomas

De Brusselse studente Céline Ottenburgh won afgelopen weekend de prestigieuze NTR-podcastprijs met haar documentaire 'De Eenzame Uitvaart'. Ze deelt de prijs met de Nederlandse Luke Thomas. "Echte eenzaamheid, dat kennen de meeste mensen niet."

Céline Ottenburgh maakte net haar bachelor af aan de richting Radio aan het RITCS. Tijdens haar studie botste ze op 'De Eenzame Uitvaart', een Nederlandse organisatie die ceremonies verzorgt voor mensen die niemand achterlaten wanneer ze overlijden. Met haar documentaire ging ze aankloppen bij de Nederlandse openbare omroep, die met de NTR-podcastprijs de enige wedstrijd voor radiomakers organiseert in de Benelux. Die konden de literaire waarde van haar podcast én haar stem bijzonder smaken.

"We denken allemaal te weten wat eenzaamheid is", vertelt de maakster aan BRUZZ. "Maar ik ben tijdens het maken van die documentaire geconfronteerd met iets dat ik echt niet kende. Echte eenzaamheid is steenhard, en ik hoop dat ik met mijn werk toch een aantal ogen kan openen."

Brusselse eenzaamheid

De dichter die in 2002 het collectief Frank Starik oprichtte, overleed vorig jaar. Dat vond de radiomaakster een geschikte aanleiding voor haar reportage. "Met de Poule des Doods wordt er steeds één dichter gekozen om de begrafenisceremonie bij te wonen die het beste bij de overledene past. In Brussel kennen we zo'n initiatief niet, terwijl ik er zeker van ben dat net onze stad veel eenzamen, en daarmee ook eenzame overlijdens kent."

Ottenburgh begint net aan haar masteropleiding, en wil zich de komende tijd graag focussen op haar studies. Daarnaast staat er ook een project voor een grote, buitenlandse zender op til, al wil ze daarover nog niet veel kwijt. "Wat voor mij de komende tijd belangrijk is, is me ontplooien op artistiek vlak. Ik heb een achtergrond in de muziek waar ik niet omheen kan, en ik wil graag onderzoeken of ik de grens tussen radio en muziek maken, kan doorbreken." Per uitzondering wonnen dit jaar twee verschillende podcasts de eerste prijs. Céline Ottenburgh deelt de eerste plaats met Luke Thomas, die een werk maakte over oorsuizen.

Beluister hier De Eenzame Uitvaart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?