BRUZZ select: onze cultuurtips voor het weekend

martin_parr.jpg
© Martin Parr/Magnum Photos |
| Een meeuw in Dorset, Engeland in 1996.
© Martin Parr/Magnum Photos |
| Een meeuw in Dorset, Engeland in 1996.

BRUZZ selects: onze cultuurtips voor het weekend. Met onder andere de start van tentoonstelling van Magnum-fotograaf Martin Parr, de inhuldiging van het oude station van Laken en niet te vergeten het Japan Film Festival. En uiteraard staan ook de heritage days (zaterdag) en de autovrije dag (zondag) op onze agenda. Brussel is dit weekend aan de spelende kinderen, fietsers, skaters en wandelaars.

EXPO

Hangar brengt de eerste retrospectieve in België van de bekende Engelse fotograaf Martin Parr. Aan de hand van 15 collecties en 400 kleurrijke beelden beschrijft deze tentoonstelling veertig jaar carrière van de kunstenaar. Parr wordt gezien als een van de belangrijkste voortrekkers van de hedendaagse documentaire fotografie. Zijn beroemde werken zijn onder andere: The Last Resort, Think of England, Luxury and Common Sense, de tentoonstelling omvat ook zijn vroege series: Bad Weather ou Non Conformists. Lees hier meer over de expositie.

MARTIN PARR
Hangar, 17/9 > 19/9
ma > za 10 - 18.00

FILM FESTIVAL

Het Japan Film Festival Brussels is gecoördineerd door Freddy Bozzo. Hij is ook de oprichter van het Brussels International Film Festival. Samen met Francesco Serafini en Thurn & Taxis organiseert Bozzo het eerste festival van de Japanse film. In totaal zullen tien films worden vertoond in Lumen. Daarnaast worden negen films vertoond in het postgebouw (Maison de la Poste) op de Thurn & Taxis site. Dit evenement wil de Japanse filmkunst in het algemeen maar ook een ronde tafel over de plaats van de vrouw in de Japanse cinema belichten. Lees hier meer over het festival.

JAPAN FILM FESTIVAL
Lumenzaal & Maison de la Poste
17/9 > 24/9, vanaf 19.00 uur

japan_film_festival.jpg
'The Pass: Last Days of the Samurai' de Takashi Koizumi .

FESTIVAL

Dit weekend zal de Stad Brussel volledig autovrij zijn. Dit is een uitstekende gelegenheid om te genieten van de 17e editie van Folklorissimo. Dit folkloreprogramma wordt verzorgd door het Théâtre Royal de Toone en zijn marionetten en door de Ommegang. Ook de typische Brusselse gastronomie wordt in de bloemetjes gezet met proeverijen. Voor deze editie is Zuid-Korea de eregast. Iedereen ouder dan 12 jaar moet een geldig Covid Safe Ticket en een identiteitsbewijs tonen. Lees hier om meer over de programma's te weten te komen.

FOLKLORISSIMO
Grote Markt
18/9 > 19/9, 10 > 20.00 uur

folklorissimo.jpg
© Facebookpagina van Folklorissimo
| De Grote Markt is klaar voor het Folklore Festival.

WORKSHOPS, ANIMATIES EN RONDLEIDING

Het oude station van Laken is gerenoveerd in het kader van het Duurzame Wijkcontract Bockstael. Daarom organiseert de Stad Brussel een reeks evenementen, waaronder kortfilms, exposities en een slamworkshop met het collectief Slameke. Sociaal-cultureel onderneemster Léonie Tshilanda Tshibola zal naaiateliers leiden, vergezeld van modeshows met Congolese muziek op de achtergrond. Ook staan er burgerdebatten, tentoonstellingen en dans op het programma.

INHULDIGING OUDE STATION VAN LAKEN
Maison de la Création - site MC Gare
18/9, 14.00 - 22.00
19/9, 10.00 - 19.00

MINI-FESTIVAL

De concertzaal Art Base presenteert Sanaz & Friends in het kader van het Perzisch minifestival. Sanaz komt uit het Azerbeidzjaanse gebied van Iran. In 2008 verliet ze haar land om naar Duitsland te verhuizen vanwege het geweld tegen vrouwen. In haar liedjes spreekt ze over liefde, vrijheid en zelfbeschikking. Sanaz begon haar muzikale carrière in 2012 met de muziekgroep 'Mah-e Manouche'.

SONGS FROM PERSIA
Art Base
18/9, vanaf 20.00 uur

KUNST

Dit jaar bestaat de Proximus Art Collection 25 jaar, een hedendaagse kunstcollectie met Belgische en internationaal gerenommeerde kunstenaars. De collectie omvat zowel beeldhouw- en schilderkunst, fotografie en video. Die collectie is nu ook te zien voor het grote publiek. Joost Declercq, gastcurator, heeft hiervoor meer dan 200 werken geselecteerd..

De tentoonstelling gaat door in het hoofdkantoor van Proximus nabij het Noordstation. Toegang gratis na registratie.
Openingsuren publiek: Donderdag, vrijdag en zaterdag van 11 tot 18 uur behalve feestdagen.

“Art with a View”, 25 years Proximus Art Collection opent 18 september voor het grote publiek en loopt tot 19 december 2021.
Koning Albert 2 27, 1030 Brussel

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?