1723 autoloze zondag 2020

| Tijdens de vorige Autoloze Zondag palmden fietsers massaal de straten in.

Zo kan je de Autoloze Zondag doorbrengen

FDK
© BRUZZ
17/09/2021

De Week van de Mobiliteit eindigt met als hoogtepunt de Autoloze Zondag: een dag waarop Brussel autoverkeer weert. Hoe en waar haal je het meest uit deze verkeersveilige dag? BRUZZ geeft een overzicht.

De Autoloze zondag geldt voor iedereen, behalve voor openbaar vervoer, taxi's, reisbussen, hulp- en ordediensten, openbare diensten en bestuurders die om uiteenlopende redenen een uitzondering hebben verkregen. Om veiligheidsredenen is de snelheid van auto's wel beperkt tot 30 kilometer per uur. Het hele gewest is van half tien ‘s morgens tot zeven uur ‘s avonds afgesloten voor autoverkeer. Tijdens die verkeersvrije dag valt er heel wat te beleven in de verschillende gemeentes.

Autoloze brunch

Start je dag met een stevig, autovrij en bovendien gratis ontbijt. Het Lakens gemeenschapscentrum Nekkersdal trakteert je op brunch op de stoep dankzij huiskok Qutayba. Ondertussen geniet de hele straat van plaatjes gedraaid door DJ Rebel Up.

Ook beursschouwburg stilt je ochtendhonger met een brunch, gevolgd door een aerobicssessie met Professeure Postérieur. Daarna kan je je zondag creatief doorbrengen tijdens de expo en workshop van beeldend kunstenaar Sina Hensel en de spoken word & beatmaking workshop met Jay MNG, SVDU, Mambele & Bronks, of kan je de handen uit de mouwen steken tijdens de queer bike workshop met Dynamonik of het fietsherstelatelier van Cyclo. Naar de avond toe schotelt beursschouwburg je nog twee concerten voor.

Open Marchantbrug

Met de Pierre Marchantbrug in Anderlecht heeft OpenStreets21 er een nieuwe locatie bij. Daar wachten ze je komende zondag op met dans verzorgd door Birds, Ultima Vez en de KVS, een bord vol lekkers geprepareerd door Cultureghem en een workshop van Filter Café Filtré over de toekomst van de brug en de wijk. Open Streets organiseert het evenement in samenwerking met Flow en Sur Le Pont, dat ijvert voor het behoud van de Marchantbrug als uitkijkplek, rustpunt, groene as en stedelijke sociale ruimte.

20190322_Marchantbrug

| De Pierre Marchantbrug in Anderlecht.

Muziek op straat

Als de auto’s van straat zijn, dansen de buurtbewoners. Dat is toch wat Schaarbeek van het gezegde maakt. Daar kan je op zondag op vijf verschillende locaties van maar liefst elf concerten genieten: onder meer Hills of Belgium, de Pelouse Grass Band en de fanfare van Nihil Obstat fleuren de buurt op. Daarnaast organiseert het gemeentebestuur ook een fietsherstelatelier in samenwerking met vzw AMOS in het Rasquinetpark.

Picknick in het park

In het Elisabethpark in Koekelberg kan je dan weer de hele dag terecht voor een grote picknick. De gemeente is er vanaf half 12 aanwezig met trampolines en springkastelen.

Theater in de zandbak

In hartje Brussel kruis je komende zondag minder auto’s, maar meer theater. Het nieuwe seizoen van Nederlandstalige jeugdtheater Bronks gaat dan namelijk van start. Dat vieren ze met een spetterende waterinstallatie, de grootste zandbak van Brussel, wedstrijdjes stadsdieren imiteren en pizza's recht uit een houtoven. Dat alles vind je vanaf 14 uur op het pleintje voor het theaterhuis.

Bronks, theater voor jong publiek, op de Varkensmarkt, op Autoloze Zondag van 20 september 2020

| Bronks, theater voor jong publiek, op de Varkensmarkt, op Autoloze Zondag van 20 september 2020.

Ga naar... Sint-Katelijne

Tijdens de week van de mobiliteit strijkt Vazz-Y neer op het Sint-Katelijneplein. Daar kan je de creaties bewonderen waar kunstenaars en buurtbewoners de hele zomer op verschillende locaties samen aan werkten. Op autoloze zondag komen daar ook nog eens twee performances bij: Percy Numbi wil met zijn kostuums tonen wat ons afval over ons zegt en Homme Canette doet je reflecteren over recyclage en de effecten van dansbaar geluid op de omgeving.

Pimp your bike

Het Maison de la Création viert de fiets! Vanaf 13 uur kan je het nieuwe Bxl Pump Park komen uittesten in de Dieudonné Lefèvrestraat te Laken. Het park, dat een mix is van een BMX-baan en een skatepark, werd een jaar geleden ingehuldigd en heropende in april dit jaar. Tijdens de autoloze zondag vindt er een workshop ‘Pimp your bike’ plaats, gevolgd door een streepje muziek door het Quartet Sans-Soucis. De avond eindigt er met een dj-set.

BXL Pump Park

| Het Pump Park in Laken.

Woonkamer in de Stad

De hele zomer lang viel er van alles te beleven op het Peter Benoitplein in Neder-Over-Heembeek in het kader van Living en Ville, 'jouw living in de openbare ruimte'. De zevende editie eindigt op zondag met een Balade Brocante, een gocarts- en fietsparcours en zelfs een Labo Magic voor kleine wetenschappers.

Zomerstraten

In Molenbeek maken de twee zomerstraten Opzichterstraat en de Picardstraat hun comeback. De straten zijn het hele weekend afgesloten voor autoverkeer en je kan er iets drinken in Bar Picard. Op zondag is er vanaf 15 uur een dansvoorstelling van Ultima Vez.

Muntpunt leegkopen

Naar jaarlijkse traditie organiseert Muntpunt een tweedehandsverkoop waar je boeken, cd's en dvd's aan spotprijzen kan aanschaffen. De organisatie schenkt een deel van de opbrengsten aan Kom op tegen Kanker en Brussel Helpt. Omdat Muntpunt recent zijn cd-collectie stopzette, is er dit jaar extra veel muziek in de aanbieding: maar liefst 25 000 cd’s vinden hun weg naar de verkoop. De verkoop loopt van 10 tot 18 uur.

Muntpunt op het Muntplein, communicatiehuis, bibliotheek en ontmoetingsplek voor (Nederlandstalige) Brusselaars

| Muntpunt op het Muntplein, communicatiehuis, bibliotheek en ontmoetingsplek voor (Nederlandstalige) Brusselaars.

Brocante doorheen de Vlaamsesteenweg

Voor wie zaterdag moeite heeft met uit bed komen is er goed nieuws: het jaarlijkse wijkfeest in de Vlaamsesteenweg gaat ook nog door tijdens de Autoloze Zondag. Van half tien 's morgens tot half zeven 's avonds wordt de straat omgetoverd tot een rommelmarkt.

Feest van Folklore

Tot de avond van de Autoloze Zondag kan je ten slotte nog Folklorissimo bijwonen, ofwel het Feest van Folklore. Op de Grote Markt en rond het standbeeld van Manneken Pis vind je verschillende animaties rond het Brusselse en internationale erfgoed.

folklorissimo.jpg

Folklorissimo op de Grote Markt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni