© Google Maps

MIVB opent op autoloze zondag mobiliteitshub aan station Albert

ZM
© BRUZZ
15/09/2021

Op 19 september, autoloze zondag, opent de MIVB een mobiliteitshub aan station Albert die het gebruik van verschillende vervoersmiddelen moet aansporen. Er komt een zone waar deelsteps en –fietsen altijd beschikbaar zullen zijn.

MIVB lanceerde in het verleden al de MoveBrussels-app, die alternatieve vervoersmiddelen voor de individuele wagen voorstelt. Testers van de app hebben momenteel toegang tot reizigersinformatie van de vier openbaarvervoersmaatschappijen (MIVB, NMBS, TEC en De Lijn), Dott (deelsteps), Billy Bike en Villo! (deelfietsen), Cambio (deelauto’s) en zeer binnenkort van Taxis Verts.

Fysieke versie van app

De mobiliteitshub aan de ingang van station Albert kan gezien worden als een fysieke versie van de MoveBrussels-app en moet reizigers vernieuwende multimodale diensten voorstellen, legt MIVB-CEO Brieuc de Meeûs uit. Zo kunnen ze bijvoorbeeld na hun tram, bus of metro ook gebruik maken van deelsteps en –fietsen.

“De mobiliteitshub aan Albert moet op termijn van het station een echte overstapplaats maken waar openbaar vervoer en de andere mobiliteitsmogelijkheden samenkomen zoals de deelfietsen, -steps en -auto’s, taxi’s, enz. Het aanbod zal in de toekomst alleen maar toenemen”, zo klinkt het in het persbericht van de MIVB.

Drie soorten hubs

Het testproject is het resultaat van een samenwerking tussen MIVB en deelstepsorganisatie Dott en deelfietsorganisatie Billy Bike. Afhankelijk van hoe deze testhub ontvangen en beheerd wordt, kunnen er andere soorten hubs in de stad geïnstalleerd worden.

Bedoeling is om drie categorieën te ontwikkelen: hubs in het stadscentrum van Brussel zoals deze aan Albert, hubs vlakbij grote stations en hubs in de rand vlakbij de pendelparkings.

“Dankzij de goede samenwerking tussen de MIVB, Brussel Mobiliteit en de gemeente Vorst zal de mobiliteitshub in Albert, de vele mobiliteitsoplossingen zichtbaar maken voor wie ze nog niet kent", zegt Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie