© Julie de Bellaing | Een vrouw is nog steeds een vrouw, zelfs zonder een huis. - Tijdens de expositie 'Homeless but not less'.

BRUZZ Select: onze cultuurtips voor het weekend

Glodie Mungaba
© BRUZZ
24/09/2021

Op het cultuurmenu voor dit weekend staan onder meer een prachtige tentoonstelling gewijd aan dakloze vrouwen, een muziekvoorstelling genaamd 'The Time of Our Singing' en het jaarlijkse jazzfestival in Sint-Joost-ten-Node.

EXPO

De vzw Doucheflux organiseert een fototentoonstelling over daklozen, in samenwerking met fotografe Julie de Bellaing en Tookie Watteau. Met de steun van de gemeente Anderlecht kan je de portretten ontdekken van een twaalftal buitengewone vrouwen voor wie een dak boven het hoofd hebben geen vanzelfsprekendheid was. De expo bevat naast foto's ook zelfportretten, gemaakt tijdens kunstzinnig-therapeutische workshops.

HOMELESS BUT NOT LESS
> 2/10, do, vrij 16 > 21.00 uur, za 10 > 16.00 uur

Espace 16 arts

bruzz1-6.jpg
© Julie de Bellaing | Tijdens de tentoonstelling 'Homeless but not less'.

VOORSTELLING

In de Koninklijke Muntschouwburg gaat Kris Defoorts nieuwe opera 'The Time of Our Singing' in première. De voorstelling behandelt thema's als Black Lives Matter, politiegeweld en verkiezingsfraude en is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Amerikaanse schrijver Richard Powers. "Bij mijn weten gebeurt het niet vaak dat een hedendaagse opera zo sterk verankerd is in het nu, en toch ook zoveel universele thema’s aankaart", zegt Kris Defoort. Lees hier meer over 'The Time of Our Singing'.

THE TIME OF OUR SINGING
14/9 > 26/9
De Munt

black_live_matter.jpg
© Wikimedia/Katie Crampton (WMUK) | Betogers voor Black Lives Matter bij de Amerikaanse ambassade in Londen (juni 2020).

FEEST

De Fédération Wallonie-Bruxelles viert haar 50ste verjaardag met onder meer film- en muziekvoorstellingen. Het volledige programma vind je hier. Voor de hoofdschotel moet je dit weekend naar de Grote Markt, waar zowel vrijdag als zaterdag concerten gepland staan. Op zaterdag komt de rockband Indochine langs voor een speciaal (en bijzonder populair) verjaardagsconcert.

FEEST VAN DE FRANSE GEMEENSCHAP
27/9, verschillende locaties in Brussel

bruzz_selectie.jpg
© Stad Brussel | Gratis concert van Indochine op de Grote Markt.

JAZZFESTIVAL

Dit keer gooit corona geen roet in het eten en is het jazzfestival Saint Jazz opnieuw van de partij. Het festival zag in de jaren tachtig het levenslicht, onder impuls van toenamalig burgemeester én jazzliefhebber Jean Demannez. Het festival vindt plaats op drie emblematische culturele locaties in Sint-Joost-Ten-Node: de Botanique, het Jazz Station en het Théâtre Le Public. Lees hier meer over het evenement.

SAINT JAZZ TEN NODE
24/9 > 28/9

Verschillende locaties in Sint-Joost-ten-Node

saint_jazz.jpg
Saint Jazz is terug!

RONDLEIDING

De vzw Coördinatie Zenne organiseert een rondleiding langs de Molenbeek, in Jette en Ganshoren. De Molenbeek en haar vallei vormen een heuse 'groen-blauwe doorgang' die Vlaanderen met Brussel verbindt en deels als Natura 2000-gebied geklasseerd is. De deelnemers bezoeken beken, vochtige weiden, vijvers, moerassen en bossen, die van grote waarde zijn voor de Brusselse biodiversiteit.

WANDELING LANGS DE MOLENBEEK
26/09, vanaf 10 uur
Vzw Coördinatie Zenne

molenbeek_00.jpg
© CoZ-CoS | Fijn om van je tijd in Molenbeek te genieten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie