1768 Pauline Leblond Double Quartet

Pauline Leblond.

Saint Jazz: ambiance in de jazzkerk

Tom Peeters
© BRUZZ
23/09/2021

Vorig jaar slaagde Saint Jazz er met glans in om tussen de twee lockdowns in zijn plaatsje op de fel geplaagde concertkalender (én het heilige vuur) intact te houden. Het festival, dat in het midden van de jaren 1980 opgericht werd door politicus en jazzliefhebber Jean Demannez, de latere burgemeester van Sint-Joost, is inmiddels aan zijn 35e editie toe.

Dit jaar wordt er gependeld tussen drie locaties: de vertrouwde Jazz Station en Botanique worden met Théatre Le Public als extra schouwtoneel een echte drievuldigheid. Tijdens de eerste twee weekendavonden in de Jazz Station zijn pianistes Margaux Vranken en Nathalie Loriers aan zet. De eerste komt haar nieuwe album Purpose voorstellen en laat zich daarvoor bijstaan door acht muzikanten, waaronder een strijkkwartet. De tweede voert een trio aan met ook trompettist en BJO-collega Bert Joris en bassist Sam Gerstmans.

In Théatre Le Public staat vervolgens een groot ensemble op de affiche. Het Pauline Leblond Double Quartet verkent de grens tussen jazz en barokmuziek, met de frontvrouw-trompettiste als baken. Op dezelfde locatie neemt The Wild Party het publiek vervolgens met de teletijd­machine mee naar de jaren 1930 van de vorige eeuw, toen de westerse wereld Afro-Amerikaanse muziek ontdekte en jazz almaar populairder werd.

Er is tevens aan de volgende generatie muziekliefhebbers gedacht, met een Bota Kids-concert van Mazima, het duo van zangeres en danseres Marie-Rose Mayele en fluitiste Esinam Dogbatse, die in BRUZZ pas nog vertelde over haar eerste volwaardige soloplaat. Met L'envol brengen ze het verhaal van twee zussen die hun dromen najagen zonder hun roots te verloochenen.

Ook Aleph Quintet ontstond uit de multiculturele meltingpot die Brussel is, en verkent met gastmuzikant Fabrizio Cassol een lappendeken van muzikale stijlen. Net als het afsluitende Lagrène Faraò Quartet benadrukt het kwintet de almaar toenemende bandbreedte van een festival dat de wereld met open vizier benadert.

SAINT JAZZ FESTIVAL
24 > 26/9, Jazz Station, Théâtre Le Public & Botanique, www.saintjazz.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni