© Close | Een still uit 'Close', de tweede film van Lukas Dhondt.

‘Close’ van Lukas Dhont is Belgische inzending voor Oscars

© BRUZZ
17/09/2022

De film ‘Close’ van Lukas Dhont (31) is de officiële Belgische inzending voor de Oscars. Dat heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds vrijdag bekendgemaakt. Als de film, die eerder al de Grand Prix won in Cannes, in januari op de shortlist terechtkomt, zal hij dus meedingen naar Oscar voor Beste Internationale Film. De 95ste Oscarceremonie vindt plaats op zondag 12 maart 2023.

‘Close’ vertelt het verhaal van de 13-jarige Leo en Remi. Ze zijn beste vrienden, tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. De hoofdrollen worden gespeeld door Eden Dambrine en Brusselaar Gustav De Waele. De twee nieuwkomers in het vak spelen in ‘Close’ naast gevestigde waarden als Emilie Dequenne en Léa Drucker.

Regisseur Lukas Dhont reageert opgetogen op het nieuws: “Ongelofelijk vereerd om uit de vele sterke Belgische films dit jaar geselecteerd te worden als de officiële inzending voor de Oscars”, vertelt hij.

Staande ovatie

“Als kind droomde ik ervan ooit een Oscar te winnen, die droom lijkt nu iets dichterbij te komen. ‘Close’ is een film over vriendschap en connectie na een voor velen afgezonderde periode. Ik hoop dat de film het publiek gaat raken en zo België trots kan maken. Daar gaan we de komende maanden al het mogelijke voor doen.”

‘Close’ ging net als Dhonts speelfilmdebuut ‘Girl’ in 2018, in wereldpremière op het filmfestival van Cannes. Daar werd het warm onthaald met een staande ovatie van ruim 15 minuten. De film werd vervolgens bekroond met de Grand Prix van de jury. Op 11 oktober zal ‘Close’ bij ons het Film Fest Gent openen. Waarna de film op 2 november in de Belgische bioscopen wordt gebracht.

Rundskop

De vorige Belgische Oscarinzending uit Vlaanderen dateert van 2019 en ook toen was die voor Lukas Dhont, met zijn speelfilmdebuut Girl dat naast de Caméra d’Or in Cannes ook nominaties voor de Césars en de Golden Globes binnenhaalde.

Vlaamse producties die ook een nominatie voor de Oscars in de wacht sleepten, waren Rundskop(2011), The Broken Circle Breakdown (2013), Iedereen beroemd! (2000) en Daens (1992).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie