Cultuurhuis Le Space moet weg uit Dansaertwijk

© Facebook Le Space
| Le Space, cultuurhuis op de Dansaertstraat.

Het activistische cultuurhuis Le Space op de hoek van de Sleutelstraat en de Dansaertstraat is niet langer welkom in het pand waar het vijf jaar geleden werd opgericht. De huisbaas heeft andere plannen voor het pand, dat gerund wordt door modeontwerpster en schrijfster Rachida Aziz .

Precies vijf jaar geleden besloot modeontwerpster, schrijfster en activiste Rachida Aziz om haar modeboetiek Azira in de Sleutelstraat te sluiten en om te vormen tot een ‘artivistisch’ kunst- en cultuurhuis met café. Le Space werd een onafhankelijk artistiek centrum en een progressief platform voor projecten rond solidaire gemeenschapswerking, duurzaamheid en sociale vernieuwing.

Rachida Aziz huurde het pand in de Sleutelstraat al sinds 2008 voor haar modezaak. De relatie met de voormalige huisbaas Jules Hendrickx verliep eerst moeizaam maar daarna hartelijk. Aan die relatie kwam een einde toen Hendrickx eind 2018 overleed, en het pand in handen kwam van zijn erfgenamen.

De relatie met de nieuwe huisbaas verliep veel stroever. Volgens Le Space zag die het cultuurhuis van bij het begin liever vertrekken, en stuurde hij midden 2019 een aangetekend schrijven met een opzeg. Die liep af op 1 januari 2020, maar wordt door Le Space betwist. Le Space ziet in de demarche een nieuwe stap in de voortschrijdende gentrificatie, waarbij de plaatsjes voor de bewoners van de wijk, en met name voor de jongeren waarmee Le Space werkt, letterlijk en figuurlijk te duur worden.

Toekomst onzeker

Voor de werking en zelfs het voortbestaan van Le Space het verlies van hun ruimte uiteraard problematisch. In 2019 hadden er nog meer dan vijftig performances en debatten plaats, maar de werking en de structuur is altijd precair gebleven. Le Space kan rekenen op 12.000 euro subsidies van de VGC, net niet de helft van de huur- en werkingskosten. De andere helft moet elke maand geput worden uit inkomsten van de bar, de verhuur en bijdragen van sympathisanten. Le Space heeft geen betaalde medewerkers maar draait op de inzet van vrijwilligers.

De vraag is nu wat er moet gebeuren met de talrijke projecten die voor de komende maanden nog op het programma stonden. Een nieuwe ruimte is nog niet gevonden. Op 1 en 2 februari organiseert Le Space Occupy Le Space: een sit-in festival met artiesten die in Le Space gepasseerd zijn of er hun eerste optreden hebben gedaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?