Cultuurtips BRUZZ: van balkonconcerten tot schommelend naar Japanse dans kijken

© PhotoNews
| Koningin Elisabethwedstrijd zal plaatsvinden op 29 mei.

Ook dit weekend staat er weer heel wat op de agenda voor cultuurliefhebbers. Een danseres brengt in de voorstelling 'Freeway Dance' jouw herinneringen weer tot leven. Wie een fiets heeft, kan een route uitstippelen langs de balkonconcerten van het Brussels Jazz Weekend of je kunt de stad en haar inwoners op een andere manier leren kennen via een audiowandeling.

EXPO

De gemeente Ukkel organseert het eerste deel van haar kunstenaarparcous. Het doel is ontdekkingen te stimuleren, net als artistieke ervaringen. Het publiek zal dan ongeveer zestig kunstenaars kunnen ontdekken op twaalf culturele locaties van de gemeente. Zo kun je in de Koninklijke Sterrenwacht van België bijvoorbeeld het werk van verschillende fotografen bewonderen, en in 'La Ferme Rose' kun je ook kennismaken met verschillende ambachten, zoals steenhouwen.

KUNSTENAARS PARCOURS
29/5 > 6/6, verschillende plekken in Ukkel

Het gemeentehuis van Ukkel
© Belgaimage
| Het gemeentehuis van Ukkel.

CONCERT

Als gevolg van de preventiemaatregelen in verband met het coronavirus zijn er voor de Koningin Elisabeth-Wedstrijd piano zes finalisten geselecteerd in plaats van twaalf. De winnaar van deze wedstrijd wordt deze zaterdag bekendgemaakt. Veel mensen kunnen de wedstrijd online volgen, maar het zal ook live worden uitgezonden op La Trois en Musiq3. Dankzij partner Proximus kan je de finalisten ook volgen via live videostreaming op www.concoursreineelisabeth.be. Het is mogelijk om tijdens de streaming van de competitie jonge getalenteerde pianisten te steunen. Lees hier meer over de Koningin Elisabethwedstrijd van dit jaar, of ontdek hier wie de finalisten zijn.

KONINGIN ELISABETH-WEDSTRIJD PIANO
29/5, Paleis voor Schone Kunsten, online

1752 koningin-elisabethwedstrijd-piano---slotconcert
Koningin Elisabethwedstrijdpiano---slotconcert.

FESTIVAL

Het Brussels Jazz Weekend, het gratis stadsfestival dat elk jaar zo'n 300.000 muziekliefhebbers aantrekt, is terug in de hoofdstad. Dit grootse evenement werd vorig jaar afgelast wegens het coronavirus, maar dit jaar hebben de organisatoren beslist het door te laten gaan. Op zaterdag 29 en zondag 30 mei organiseert het festival elk uur in een andere gemeente van het Brussels Gewest een semi-akoestisch openluchtconcert vanop een iconisch balkon. Voor de muziekliefhebbers zijn er fietsroutes uitgestippeld van het ene naar het andere concert. Lees hier meer over het Brussels Jazz Weekend.

BRUSSELS JAZZ WEEKEND
29/5 > 30/5, verschillende locaties in Brussel

20180528 Brussels jazz weekend
© Facebook/Brussels Jazz Weekend
| Brussels Jazz Weekend (archiefbeeld).

AUDIOWANDELING

Het theatergezelschap Forsiti'A presenteert 'Road To Nowhere'. Dat is een audiowandeling die belooft je anders naar de stad en haar inwoners te doen kijken. Je kunt gratis deelnemen en met een koptelefoon een route door de straten volgen. Op elke hoek zal je nieuwe verhalen horen en onverwachte mensen ontmoeten. De choreografe en regisseuse Zoë Demoustier en de schrijfster en audio-artieste Yelena Schmitz maken voor het eerst samen een voorstelling. Samen met de acteurs van Forsiti'A gingen ze op zoek naar verhalen uit de stad.

ROAD TO NOWHERE
29/5, Gemeenschapscentrum De Markten

Daniël Demoustier
© Daniël Demoustier
| Tijdens de repetitie van 'Road To Nowhere'.

DANSVOORSTELLING

Heb je ruimschoots de tijd dit weekend? Dan kan je met familie of vrienden de Japanse danseres Ayaka Nakama ontdekken. Ze verwelkomt je in een tuin waar je kunt zitten, schommelen of iets eten. Met haar kleine postuur domineert ze deze enorme ruimte terwijl ze danst. Voor het vertrek krijg je de gelegenheid een e-mail te sturen met een liedje waarop je in het verleden hebt gedanst of een bijzondere herinnering aan hebt. Deze muziek zal deel gaan uitmaken van de Freeway Dance soundtrack, waarin dans en herinnering herleven.

FREEWAY DANCE
28/5 > 29/5, 18 uur
KVS
30/5 11 uur, KVS

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?