1613 Dag van de dans Lisa Da Boit - Cie Giolisu

Performance door Lisa Da Boit (Giolisu) tijdens Dag van de Dans 2018

Dag van de Dans brengt Brusselse straten in beweging

FDK
© BRUZZ
23/04/2021

Met een zesde editie brengt de Dag van de Dans na een jaartje overslaan komende zaterdag een ode aan de dans in Vlaanderen en Brussel. Dat het evenement vlak voor de aangekondigde versoepelingen valt, zorgt voor enkele last-minute wijzigingen, maar praktisch geen afgelastingen. Op straat en ook thuis voor de pc kun je genieten van topdans.

Ook dit jaar zullen dansactiviteiten plaatsvinden in de Brusselse straten. “De workshops die kunnen doorgaan, zijn voor jonge kinderen en in groepjes van tien georganiseerd”, aldus productieverantwoordelijke Britt Lemmens.

Dat de organisatoren zich sowieso voorbereid hadden op vrij strikte veiligheidsregels, bewijst ook het online aanbod. Twaalf uur lang, van 13 uur ‘s middags tot 1 uur ‘s nachts, palmt Dag van de Dans de pop-up cultuurzender Podium19 in met documentaires en shows, zoals de voorstelling Tribunal van Bronks. Met als hoogtepunt: de première van Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones door Jan Martens/GRIP en Dance On Ensamble, geregisseerd door Lukas Dhont. Je kan het gebeuren live van thuis uit volgen, maar ook nadien via het streamingplatform vrt.nu.

Dansbubbels

Zelf meedansen zit er zaterdag nog niet in, maar je zal in openlucht wel kunnen genieten van andermans live performances.

“Studenten P.A.R.T.S. (de opleiding Performing Arts Research and Training Studios in Vorst, red.) duiken in duo met korte interventies de Brusselse straten in en WISPER neemt je met Dancity mee op sleeptouw tijdens een dansante wandeling”, zegt Lemmens.

Aan het Weststation kunnen passanten genieten van een performance door Julien Carlier. Asher Lev & Irina Lavrinovic verzorgen een online live performance die buiten gescreend zal worden bij ZSenne Art Lab.

Pas vanaf 26 april vergroot de buitenbubbel van vier naar tien personen, dus daar zullen toeschouwers rekening mee moeten houden. “Elke organisatie neemt zelf initiatief om alles veilig te laten doorgaan, maar als koepelorganisatie benadrukken we dat natuurlijk”, zegt Lemmens.

Dansers zelf mogen dan wel weer iets dichter bij elkaar komen. “De studenten mogen samen optreden omdat dat ook zo gebeurt op school. Maar of daar echt contactdansen tussen zitten, betwijfel ik.”

Het volledige programma kun je vinden op de website van Dag van de Dans 2021.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni