Dan toch geen Museum Night Fever dit jaar

© Bart Dewaele
| Museum Night Fever

Door de coronacrisis werd Museum Night Fever uitgesteld van 14 maart tot 3 oktober. Maar ook de uitgestelde editie zal niet doorgaan, laat de organisatie weten. 2020 wordt dus een jaar zonder Museum Night Fever, al werkt organisator Brussels Museums aan een alternatief.

Dat Museum Night Fever niet kon doorgaan op 14 maart dit jaar, aan het begin van de coronacrisis in ons land, was duidelijk. Het evenement werd uitgesteld tot 3 oktober, maar ook die editie zal niet plaatsvinden.

"We dachten toen dat we niet zouden opgeven en het evenement met de typische sfeer van Museum Night Fever verplaatsen naar het najaar, wanneer alles rond corona voorbij zou zijn", zegt directeur van organisator Brussels Museums Pieter Van Der Gheynst. "Dat was toen nog aannemelijk, maar nu niet meer."

Vandaag zijn de meeste musea open, maar gelden er veiligheidsmaatregelen. Tickets moeten op voorhand gereserveerd worden en het aantal bezoekers is beperkt. De kans dat deze regels in oktober nog van toepassing zijn, is groot. "Die strikte regels, waarbij alles minuut per minuut geregeld is, passen niet echt bij de aard van Museum Night Fever", aldus Van Der Gheynst.

Daarnaast zou Museum Night Fever onmogelijk 17.000 bezoekers, zoals tijdens de recordeditie van vorig jaar, kunnen ontvangen. "En we hebben onze eigen inkomsten nodig", gaat de directeur van Brussels Museums verder.

'Alternatief' evenement in oktober

Geen Museum Night Fever in 2020 dus, maar de organisatie werkt wel aan een alternatief evenement voor dit najaar. Van Der Gheynst: "Een alternatief is misschien een slecht woord want het gaat niet groot en feestelijk zijn, maar we werken wel aan een project in oktober met de musea in het centrum."

Veel details daarover zijn er nog niet, want het project moet nog uitgewerkt worden. Voor het project zal Brussels Museums rekening moeten houden met de coronamaatregelen. "Vijfhonderd man in een zaal zal dus niet lukken. Het zal kleinschaliger zijn", aldus Van Der Gheynst.

Het evenement zal wellicht ook niet enkel 's avonds plaatsvinden, maar ook overdag, om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om een bezoek te brengen. Brussels Museums communiceert na de zomervakantie over het nieuwe project. Wie al een ticket had voor Museum Night Fever 2020 kan zijn ticket doneren aan de organisatie, of het ticket zal ook geldig zijn voor de editie van 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?