Eerste ‘rekenmachine voor het volk’ wordt geveild

HD
© BRUZZ
07/06/2019
Updated: 07/06/2019 17.37u

Een van de eerste rekenmachines die ooit werden gemaakt is vanaf vrijdag te bezichtigen in veilingshuis Arenberg auctions. Het is de eerste keer dat de ‘arithmometer’, gemaakt in 1886, tentoon wordt gesteld voor het grote publiek. De waarde van het stuk werd geschat tussen 1.000 en 1.500 euro, maar het veilingshuis hoopt dat het unieke stuk veel meer zal opbrengen.

“Dit is de eerste, succesvolle mechanische rekenmachine die kon optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en zelfs delen,” vertelt expert Henri Godts, “Zulke arithmometers zijn extreem zeldzaam. Dat het apparaat bovendien nog perfect werkt, is prachtig. In België hebben we maar één andere gevonden, in een collectie van de ULB.”

eersterekenmachine

| Lees verder onder de afbeelding.

Voorloper van de computer

Het patent voor de arithmometer werd in 1820 al ingediend door uitvinder Charles de Colmar (1785-1870), maar het duurde nog dertig jaren om de rekenmachine te perfectioneren. Het model van Colmar is volgens het veilingshuis een van de voorlopers van de vroege computers.

De machine - type ‘T1865B’ - is bijzonder accuraat en bleef in productie tot 1930. Met zijn zestig centimeter lengte, achttien centimeter hoogte en zes centimeter breedte is de rekenmachine bijna even groot als een klein bureau.

De T1865B is te bezichtigen in het veilingshuis tot 14-15 juni, waarna ze samen met 1.200 andere loten wordt verkocht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , rekenmachine , Arenberg Auctions

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni