Federale regering maakt werk van dringende herstellingswerken Bozar

© Belga
| De dakbrand in Bozar.

De federale regering heeft een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de meest kritieke herstelwerkzaamheden na de brand in Bozar. Die beslissing komt er op vraag van Sophie Wilmès (MR) minister van de federale culturele instellingen, en Mathieu Michel (MR), staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen.

Bij de brand op 18 januari raakte het dak van het gebouw ernstig beschadigd, waardoor het interieur van de tentoonstellingszalen werd blootgesteld aan regen, sneeuw en andere weersinvloeden. Ook de enorme hoeveelheid bluswater die werd gebruikt, veroorzaakte grote schade. Het drong door tot de wanden van de concertzaal.

De eerste noodzakelijke herstelwerkzaamheden werden meteen na de brand uitgevoerd, maar dat waren slechts tijdelijke oplossingen. Daarom heeft de regering nu een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de meest kritieke herstelwerkzaamheden. Er is voor een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking gekozen, waarbij de opdracht aan de onderneming kon worden toegewezen die ook die eerste werken uitvoerde: de firma Denys.

Kosten voor de verzekering

De procedure heeft betrekking op het herstellen van de expositieruimten zoals ze vóór de brand waren. Tijdens de renovatie worden de ruimtes meteen ook aangepast aan de nieuwe veiligheidsnormen en de nieuwste technologieën.

De kosten worden grotendeels vergoed door de verzekeringsmaatschappij, en de kosten die niet door de verzekering worden gedekt, worden betaald door de Regie der Gebouwen.

Het gebied dat nu gerenoveerd wordt is in oranje aangegeven.
© kabinet Sophie Wilmès
| Het gebied dat nu gerenoveerd wordt is in oranje aangegeven.

"Bozar is een echte vitrine voor het culturele leven en de artistieke invloed van onze hoofdstad, en daardoor van onschatbare waarde. We moeten er zorg voor dragen", klinkt het bij minister Wilmès. "Iedereen werkte samen om ervoor te zorgen dat Bozar zo snel mogelijk zijn deuren kon openen voor het publiek. Voor de regering en voor de Regie der Gebouwen is de restauratie van dit gebouw een prioriteit", aldus staatssecretaris Mathieu Michel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?