Filmfestival BIFFF kaapt eind september drive-in op Thurn & Taxis

© Movie Drive via Facebook
| Groot scherm op Thurn & Taxis.

Het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF) neemt het laatste weekend van september de populaire filmdrive-in op Thurn & Taxis over. Dat is vooral heuglijk nieuws voor de fans van het genre, die in april hun favoriete festival door de coronacrisis in rook zagen opgaan. “We gaan proberen de typische sfeer van het BIFFF op te roepen”, zegt programmator Chris Orgelt.

Fans van horror-, thriller-, fantasy- en science fictionfilms kwamen dit jaar niet aan hun trekken in Brussel. Hun jaarlijkse afspraak in de paasvakantie viel door de eerste golf van de coronacrisis in het water. “Met deze samenwerking met Movie Drive hopen we de teleurgestelde fans toch nog te laten proeven van BIFF deze zomer”, aldus Orgelt. “Daarnaast is het de perfecte manier om filmliefhebbers kennis te laten maken met het genre.”

Typische BIFFF-sfeer

De programmatie voor 25, 26 en 27 september ligt nog niet vast. Er zullen een vijftal films geselecteerd worden. “We zijn nog aan het onderhandelen over de titels. Eind augustus zullen we het programma bekendmaken”, zegt Orgelt. Een paar films die gepland stonden voor de geschrapte editie van april zullen gerecupereerd worden. Wellicht komen er ook voorstellingen van films die in het verleden prijzen wonnen op het BIFFF, zoals de Mexicaanse misdaadfilm Tigers Are Not Afraid (publieksprijs 2018).

Daarnaast zal er ook een film afgespeeld worden die het breder publiek kan lokken. “We mikken op een goede mix met daarin een recente film, een aantal succesrijke films in het genre, retrospective en een kortfilm. We willen de typische sfeer van het BIFFF creëren op de drive-in”, zegt Orgelt.

Hybride editie in 2021

Fans van genrefilms kunnen intussen alvast uitkijken naar de periode van 6 tot 18 april 2021. “Dat zal geen BIFFF zijn zoals we het festival in ‘normale’ tijden kennen”, weet Orgelt. “We gaan voor een hybride editie. Zoveel mogelijk proberen we het programma fysiek uit te rollen, maar het coronavirus zal nog niet verdwenen zijn en er is tegen dan wellicht nog geen vaccin. Dus het zal met fysieke afstand plaatsvinden, ook rekening houdend met een nieuwe opflakkering. We spelen met het idee om een deel van het programma online te laten doorgaan, zodat mensen op hetzelfde moment als in de filmzaal van thuis uit kunnen kijken.”

Ondanks de annulering van het BIFFF in april bleef de organisatie gespaard van een financieel fiasco. “De pandemie brak uit net voor het moment dat we de grote kosten zouden aangaan. De resterende grote uitgaven hebben we ook nog kunnen annuleren. We konden dus overleven, maar volgend jaar hebben we echt wel een festival nodig”, aldus Orgelt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?