Evenementen in april en mei: BIFFF volledig geannuleerd

© BIFFF
| Het BIFFF heeft een erg toegewijd publiek

Evenementen in Brussel zijn al zeker tot 5 april geannuleerd door de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. Maar wat met evenementen na die periode, die nu normaal gezien volop worden voorbereid? BRUZZ geeft een overzicht, van BIFFF (geannuleerd) tot 20 kilometer van Brussel (nog geen beslissing).

BIFFF zombierun 2019 2
© Karen Vandenberghe
| In 2019 organiseerde het BIFFF nog een 'zombie run' door Brussel

BIFFF 7-19/04: volledig geannuleerd

Het Brussels festival van de fantastische film BIFFF wordt volledig geannuleerd in 2020. Dat maakt de organisatie bekend in een persbericht. Het BIFFF had moeten starten op 7 april, dat is een aantal dagen na het einde van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, maar de organisatie annuleert het hele festival toch als voorzorgsmaatregel. Het had de 38ste editie moeten worden.

Het BIFFF kondigt wel meteen een volgende editie aan. Fans van fantasy, science fiction en horror kunnen uitkijken naar de periode van 6 tot 18 april 2021. Het festival zet tegelijk ook het (geannuleerde) programma voor dit jaar online om de medewerkers en partners te bedanken die daar een heel jaar aan gewerkt hadden. Zo was er een focus op Russische cinema gepland, een nieuw onderdeel 'documentaire' en werd filmmaker Costa-Gavras in de bloemetjes gezet.

Het BIFFF roept fans op om de geprogrammeerde films via een andere weg te bekijken, als het maar op een legale manier gebeurt. “De filmindustrie zal wakker worden met een hallucinante kater en diepe wonden als gevolg van deze pandemie. We moeten ze nu steunen,” klinkt het.

irisfeest_2016.jpg
Het Irisfeest telt gewoonlijk een hele reeks concerten

Irisfeest 8-10/05: nog geen uitstel

Het Irisfeest naar aanleiding van de Brusselse feestdag (8 mei) gaat vooralsnog gewoon door van 8 tot 10 mei. “Op dit moment zijn er nog geen annuleringen en zijn er geen nieuwe data vastgelegd,” zegt woordvoerder van Visit.Brussels Jeroen Roppe.

Visit.Brussels bekijkt naar eigen zeggen voortdurend de situatie en volgt de maatregelen van de gewestelijke en nationale overheden. Het is dus afwachten of er ook na 5 april maatregelen komen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Zinneke Parade 2018
© Kevin Van den Panhuyzen
| De voorbereidingen voor de Zinneke Parade worden verstoord

Zinneke Parade 16/05: neemt coronamaatregelen

De op en top Brusselse Zinneke Parade wordt geraakt door het coronavirus. De organisatie gaat er nog van uit dat de parade op 16 mei zal doorgaan, maar moet wel een aantal voorbereidingsmomenten schrappen of verplaatsen. De organisatie viert dit jaar haar twintigjarig bestaan.

De Zinneke Parade trekt om de twee jaar door het stadscentrum, dit jaar zou het centrale thema ‘Wolven! – Aux loups!’ zijn. De parade wordt lang op voorhand voorbereid door ‘Zinnodes’, groepen die meelopen en een performance geven. Die voorbereidingen worden nu aangetast door het coronavirus en de maatregelen die samenscholingen verbieden. Het gaat dan om het maken van praalwagens, kostuums, oefenen van performances…

Workshops, repetities en ontmoetingsmomenten zijn al zeker opgeschort tot en met 3 april, meldt de organisatie op haar website. Ook het Zinneke-feest van 20 maart is geannuleerd. De parade zelf is niet geannuleerd en zou nog steeds door de stad trekken op 16 mei, met een blijde intocht een dag eerder. De organisatie erkent wel dat de omstandigheden nog zouden kunnen wijzigen.

20km_door_brussel_49_cmyk.jpg
© S.I. BRUSSELS PROMOTION
| De 20 kilometer van Brussel lokt tienduizenden lopers naar de stad

20 kilometer van Brussel 31/05: eind maart beslissing

De coronacrisis zorgt voor onduidelijkheid rond de organisatie van de 20 kilometer van Brussel op 31 mei. Eind maart zal beslist worden of de populaire loopwedstrijd zal doorgaan of niet. 31 mei is een heel eind na de voorlopige einddatum van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad (5 april). De organisatie wijst er echter op dat er veel voorbereidingswerk is en dat het evenement niet gemakkelijk uitgesteld kan worden.

De inschrijvingen door de 20 kilometer beginnen dit jaar in elk geval later dan anders, op 14 april. Vorig jaar openden de inschrijvingen nog eind maart. “Als iedereen de raadgevingen opvolgt, kan het leven zeker zijn normale gang hernemen,” zegt organisatrice Carine Verstraeten aan persagentschap Belga.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?