| Het Cauchiehuis in Etterbeek, een pronkstuk van de Brusselse art nouveau

Gewest geïnteresseerd om art-nouveauparel Cauchiehuis in Etterbeek te kopen

JP
© BRUZZ
08/05/2022
Updated: 08/05/2022 17.35u

Het Cauchiehuis in Etterbeek staat te koop. Dat is een ruim honderd jaar oude art-nouveauparel van de hand van de Belgische architect Paul Cauchie. Het Gewest heeft interesse, maar wordt afgeremd door de vraagprijs: veilinghuis Sotheby’s vraagt minimaal 1,8 miljoen euro. Of het pand een publieke functie zal behouden, is nog onbekend.

Het Cauchiehuis is gebouwd in 1905 en ontworpen door architect Paul Cauchie. De gevel is versierd met gevelschilderingen (sgraffiti), bladgoud en houten pilasters. Het huis zelf beslaat zo’n 330 vierkante meter.

In de kelder, die vroeger voor huishoudelijke doeleinden werd gebruikt, is een tentoonstellingszaal ondergebracht. Met enige regelmaat wordt het huis opengesteld voor publiek voor gidsbeurten in het Frans, Nederlands in Engels.

Van de ondergang gered

In 1980 kocht het echtpaar Guy en Léo Dessicy het huis van Cauchie. Dessicy wou er aanvankelijk een Kuifjemuseum onderbrengen, Hergé had zelfs zijn akkoord gegeven, maar zag er uiteindelijk toch van af. De familie Dessicy besloot het gebouw volledig te restaureren. Het was een reddingsactie, want het gebouw leek klaar voor de sloop.

Vandaag is het Cauchiehuis een beschermd gebouw dat door liefhebbers en kenners wordt aangeprezen. “Het Cauchiehuis zal in toeristische gidsen over de hele wereld prijken," zei Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) eerder.

De dochter van het koppel Dessicy, die vandaag eigenaar is van het pand, bevestigt dat het gebouw te koop staat, maar wil er verder voorlopig niet veel over kwijt. Welke nieuwe bestemming het pand zal krijgen, is moeilijk te voorspellen. In de advertentie op Immoweb staat te lezen dat het huis geschikt is voor particulieren en kunstliefhebbers, een stichting of een kunstgalerij.

mais.cauchie_sgraf._2e_et.jpg

| Een detail van de gevel van het Cauchiehuis.

Nieuwe eigenaar

Het gebouw wordt geveild door het prestigieuze veilinghuis Sotheby’s, dat de gewoonte heeft om ook via reguliere online kanalen op zoek te gaan naar kopers. Zo plaatst Sotheby's regelmatig kunstwerken op Ebay en staan er ook verschillende luxepanden te koop op verkoopswebsite Immoweb, waaronder het geklasseerde Cauchiehuis.

Het minimale bedrag dat voor het huis gevraagd wordt is 1,8 miljoen. De biedingen moeten uiterlijk op 15 juli in een gesloten en verzegelde enveloppe worden ingediend.

Gewest heeft interesse

"We hebben dit gebouw een paar maanden geleden geklasseerd om bij verkoop het onderhoud en de bescherming van dit erfgoed te waarborgen", zegt bevoegd staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (One.brussels/Vooruit).

"We wisten dat de discussies tussen de erfgenamen gespannen waren." Proactief heeft zijn administratie daarom een evaluatie uitgevoerd van het huis, waarvan "de uitkomst niet overeenkomt met de vraagprijs." Lees: de vraagprijs is volgens het Gewest te hoog.

"Het Gewest zou een koper kunnen worden met de steun van Beliris," zegt Smet. "Maar dat is niet het pad dat door alle eigenaren is gekozen. Het spreekt voor zich dat we dit dossier op de voet volgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Cultuurnieuws , art nouveau , Cauchiehuis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni