Michael De Cock, artistiek directeur KVS

| Michael De Cock, artistiek directeur KVS.

Groen wil geplande KVS-voorstelling omvormen tot testevent

Jelle D'hont
12/04/2021

Oppositiepartij Groen heeft opgeroepen om de geplande voorstelling van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg op 26 april om te vormen tot testevent. Groen wil dat minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) de plannen van de KVS aangrijpt als hefboom voor de “veilige heropening van de cultuursector”.

De KVS wil vanaf maandag 26 april de deuren openen voor een reeks voorstellingen. In totaal gaat het om 5 voorstellingen, elk voor een publiek van 50 man. Het is nog niet zeker dat evenementen na de paasvakantie opnieuw toegelaten kunnen worden, maar dat gaat de KVS dus niet afwachten. In een mededeling verwees de KVS naar de volle parken, pleinen en treinen.

Volgens Groen-politica Elisabeth Meuleman kan er van de KVS-voorstelling op 26 april een testevent gemaakt worden. “Het is wraakroepend: na een jaar pandemie zijn we er als maatschappij nog altijd niet in geslaagd te organiseren wat veilig georganiseerd kan worden.”

Directeur van de KVS Michael De Cock noemt het idee van Meuleman een “fijn voorstel.” “Wij weten al lang dat we dit met de juiste strenge protocollen veilig kunnen organiseren. Het onderzoek in Nederland heeft dat ook bewezen.”

Volgens Meuleman is de rek er stilaan uit in de cultuursector. “Cultuurmedewerkers zijn op en lichtpunten zijn nodig. Door de plannen van KVS om te zetten in een testevent worden mensen niet gedwongen om het risico te nemen op vervolging alleen omdat ze hun job in alle veiligheid willen doen. Het is bovendien een constructief signaal aan het adres van de cultuursector en we kunnen de informatie later gebruiken. Dit zou wel eens een win-win kunnen worden.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni