1587 Decorte BBR

| Jan Decorte (tweede van links).

Geld voor behoud nalatenschappen hedendaagse Vlaamse en Brusselse kunstenaars

19/07/2023

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon voorziet ruim 500.000 euro voor 12 pilootprojecten rond het behoud van nalatenschappen van hedendaagse Vlaamse kunstenaars. Doel van de subsidies is om de archieven van de kunstenaars voor de toekomst te bewaren. Het gaat onder meer om het werk van Jan Decorte, beeldend kunstenaar Philippe Van Snick (Schaarbeek) en grafisch ontwerper Lucien De Roeck (Elsene).

Om de archieven, collecties en praktijken van hedendaagse kunstenaars voor de toekomst te bewaren, ging de Vlaamse Gemeenschap op zoek naar pilootprojecten. De projectoproep werd een succes. Zo waren er liefst 50 aanvragen. Op basis van het advies van experten heeft minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon subsidies voorzien voor 12 pilootprojecten, samen goed voor een bedrag van 519.300 euro.

Vier van die projecten situeren zich in Brussel. Het gaat om de ontsluiting van het archief van de in 2002 in Elsene overleden grafisch ontwerper Lucien De Roeck, een ruimte voor de werken van beeldend kunstenaar Philippe Van Snick (overleden in Schaarbeek in 2019), de foto's van Marie-Françoise Plissart en de werken van acteur en regisseur Jan Decorte.

"Door middel van deze subsidies kunnen we erfgenamen, kunstenaars en organisaties ondersteunen bij het borg staan van archieven en praktijken", legt minister Jambon uit. "Zo blijven ze toegankelijk voor toekomstige generaties. Het is een waardevolle investering in ons cultureel erfgoed en een erkenning van het belang van hedendaagse kunst in Vlaanderen en Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Jan Jambon , Jan Decorte & Sigrid Vinks , Philippe Van Snick , Lucien De Roeck , Marie Plissart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni