Jambon niet blij met 'ramadanvriendelijk' label cultuurhuizen

© Belga - BRUZZ
05/04/2023
Updated: 06/04/2023 10.26u

Speciaal voor de ramadan hebben een 20-tal Brusselse cultuurhuizen, waaronder de Beursschouwburg en BRONKS, een 'ramadanvriendelijk' label geïntroduceerd. Dat houdt onder meer in dat op voorhand wordt gewaarschuwd voor geweld of naakt in een voorstelling. Maar daar is Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon niet blij mee.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws woensdag. "Een dergelijke religieuze inmenging in de cultureel-artistieke praktijk lijkt me zeer problematisch", schrijft hij in een brief aan de cultuurhuizen.

Hij vreest dat het initiatief kan leiden tot een vorm van zelfcensuur bij cultuurmakers. Het Kaaitheather, voortrekker van het label, benadrukt in Het Laatste Nieuws dat het enkel om waarschuwingen gaat "om te voorkomen dat mensen een onaangename ervaring hebben".

'Geen sprake van inmenging'

"Die waarschuwingen bij voorstelling zijn al ingeburgerd", zegt Barbara Van Lindt, algemeen en artistiek coördinator van Kaaitheater. "We zetten het al heel het theaterseizoen in. Zo waarschuwen we bijvoorbeeld als het gaat over zelfmoord of geweld. De waarschuwingen raken niet aan de artistieke vrijheid van de kunstenaar, maar zorgen ervoor dat mensen met bepaalde gevoeligheden niet onnodig geschoffeerd of gekwetst worden. Er is dus geen sprake van inmenging", benadrukt Van Lindt.

Eerder reageerde ook moraalfilosoof Patrick Loobuyck op het label. Hij begrijpt de verwarring en spanning errond, zei hij tegen BRUZZ. “We hebben een periode van secularisering achter de rug waarin religie uit de publieke ruimte is verdwenen. En net wanneer de samenleving niet goed meer weet hoe religie een plaats te geven, dient een nieuwe religie zich aan,” zegt de filosoof. “Omgekeerd heeft de islam in andere landen weinig ervaring met de seculiere, open samenleving. Ook zij moet een plaats vinden voor zichzelf. Het is dus logisch dat we samen moeten onderzoeken hoe ver we daarin kunnen gaan.”

'Moslims hebben hier niet om gevraagd'

"Moslims hebben hier nooit om gevraagd, maar mogen het wel weer uitleggen," zegt Sheraz Rafi, raadgever van Sven Gatz (Open VLD). Uit een korte rondvraag onder zijn vrienden bleek dat niemand vragende partij was voor een disclaimer voordat een voorstelling begint.

Volgens Rafi zou het écht ramadanfriendly zijn als een cultuurhuis een alternatief aanbod zou kunnen voorzien tijdens de ramadan. "Ik denk bijvoorbeeld aan een iftar met een interessante spreker rond religie." Ook écht ramadanfriendly zijn de lichtjes die burgemeester Sadiq Khan voor het eerst heeft aangestoken tijdens de periode van de ramadan. "Dat geeft een gevoel van erkenning: de gemeenschap hoort erbij."

Mustapha Chairi van het Collectif Contre L'Islamophobie juicht het label van de cultuurhuizen toe. Het label laat namelijk zien dat de ramadan meer en meer gecommercialiseerd wordt en ingeburgerd raakt.

Kan een theatervoorstelling eigenlijk wel ramadanfriendly zijn? De meeste theatervoorstellingen beginnen om 20 uur of 20.30. Precies dan breken moslims dit jaar het vasten. "Ik ken niet veel moslims die op dat moment naar het theater gaan, maar misschien zijn ze er wel," zegt Chairi. "En als ik er zelf ooit heen zou gaan tijdens de ramadan, dan neem ik een paar dadels mee om ze daar op te eten, zoals voetballers tijdens een wedstrijd."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni