Kaaitheater ontwikkelt 'ramadanvriendelijk' label voor voorstellingen

Lis Vanheule
23/03/2023

Het Kaaitheater en enkele andere Brusselse cultuurhuizen zetten hun schouders onder een testproject om culturele activiteiten toegankelijker te maken voor moslims tijdens de ramadan, maar ook de rest van het jaar. 'Richt een stille ruimte in om te kunnen bezinnen.'

Met de start van de ramadan lanceert het Kaaitheater, samen met de Beursschouwburg, KVS en enkele andere culturele instellingen, het label 'Ramadan friendly' om Brusselse cultuurhuizen toegankelijker te maken tijdens de vastenperiode.

Volgens Maria Dogahe en Fatima-Zohra Ait El Maâti van het Kaaitheater gebeurt dat nu nog te weinig, dus kwamen zij met het initiatief: "Momenteel is de ramadan nog te vaak onzichtbaar in culturele instellingen. Nochtans is er een grote groep werknemers en kunstenaars die eraan deelnemen en is één op vijf Brusselaars moslim."

Ramadan friendly

"Daarom willen wij graag bijdragen aan de inclusie van moslims in de culturele wereld, door het lanceren van onze website met het 'Ramadan friendly' charter", verduidelijkt Fatima-Zohra Ait El Maâti. "Op onze website kunnen cultuurhuizen een overzicht vinden van kleine ingrepen die de drempel voor moslims moeten verlagen om een bezoekje te brengen. Dat gaat van een stille ruimte aanbieden om even te kunnen bezinnen, tot het toestaan van water meenemen tijdens een voorstelling."

"Dat laatste is vooral belangrijk wanneer het zomeruur ingaat en de vasten gebroken mogen worden rond acht uur, wanneer voorstellingen vaak al begonnen zijn. Ook willen we het volledige publiek sensibiliseren op een informele manier, waarom die ingrepen belangrijk zijn", gaat Ait El Maâti verder.

Culturele vasten

Het idee voor het label kwam er nadat het Kaaitheater in een focusgroep met islamitische medewerkers en toeschouwers tot de conclusie kwam dat moslims tijdens de vastenmaand vaak afhaken bij culturele participatie. Dat komt door de timing van die evenementen, die vaak gelijklopen met het breken van de vasten, maar ook de inhoud van bepaalde voorstellingen zoals naaktheid of geweld.

Op die manier verliest het Kaaitheater niet alleen een maand lang een deel van hun publiek, "maar ook voor moslims is het jammer dat ze zichzelf die culturele aangelegenheden moeten ontzeggen", luidt het.

Bredere context

Het label vangt aan met het begin van de ramadan, maar zou ook breder dan de vastenmaand ingezet moeten kunnen worden. Het label zou de drempel ook voor andere groepen kunnen verlagen om een cultureel bezoek te plegen, mensen met een autismespectrumstoornis zouden bijvoorbeeld ook gebaat zijn bij een stille ruimte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie