Irisfeest lokt 100.000 bezoekers naar Brussel

© Bart Dewaele
| Het Irisfeest heeft een politiek luik met speeches van politici, maar ook een uitgebreid cultureel programma (archiefbeeld).

Het publiek heeft de terugkeer van het Irisfeest massaal gevierd. Na twee jaar afwezigheid door de coronapandemie werd de 33ste verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gevierd.

Het festival 100 jaar tuinwijken, de Dag van Europa, de Iris Food Corner en de themadorpen waren allemaal redenen om af te zakken naar Brussel. De Electro Night was zaterdagavond een eerste hoogtepunt voor 15.000 feestvierders. Op het Paleizenplein konden ze meedansen op de muziek van dj's Kungs, Calumny, Todiefor en Jérémie Charlier. Tijdens de hoofdact moest het plein zelfs afgesloten worden wegens te grote drukte.

Overdag hadden de bezoekers zaterdag al de kans om de Europese instellingen van dichtbij te leren kennen en was het gezellig kuieren tijdens de wandelingen door de historische tuinwijken in de hoofdstad. Op zondag waren de vier themadorpen in het Warandepark zoals altijd een succes. De aanwezige families leerden er de werking van de gewestelijke instellingen kennen via originele activiteiten.

Het Brussels parlement deed op zondag ook haar deuren open voor concerten en animaties. In de Koningswijk werden de bezoekers verrast door heel wat straatartiesten. Wie een hapje wilde eten kon terecht aan de veertigtal foodtrucks in de Iris Food Corner. Tot slot zorgde de openbaar vervoersmaatschappij MIVB nog voor een reis terug in de tijd met ritjes op enkele historische trams tijdens haar tramparade.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?