Brussel viert met Irisfeest de 33e verjaardag van het gewest

© Bart Dewaele
| Het Irisfeest heeft een politiek luik met speeches van politici, maar ook een uitgebreid cultureel programma (archiefbeeld).

Het Brussels Gewest viert dit weekend de iris, de moerasbloem, die als symbool van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is gekozen. Het Brussels Gewest blaast namelijk 33 kaarsjes uit. Het hele weekend staat in het teken van politieke voordrachten en feestelijke evenementen.

Naast een programma van festiviteiten en activiteiten die openstaan voor het publiek, is het ook een gelegenheid voor de Brusselse politici om hun federale, Vlaamse en Waalse collega's te verwelkomen tijdens een ceremonie.

Na een pauze van twee jaar wegens de pandemie worden naar schatting zo’n 650 gasten ontvangen. Het gaat om ministers en vertegenwoordigers van de federale staat en de andere gewesten. Voor één keer zal het evenement - dat plaatsvindt in de Spiegelzaal van het Brussels Parlement - plaatsvinden buiten de stad, in het Hôtel de la Poste aan Thurn et Taxis.

Bij elke editie maken de Brusselse regering en het parlement van de gelegenheid gebruik om de recente verwezenlijkingen, maar ook de uitdagingen en de ambities van het Hoofdstedelijke Gewest in de verf te zetten. Het is ook vaak het uitgelezen moment voor minister-president en/of de voorzitter van het parlement om de verwachtingen voor de toekomst van het gewest uit te spreken.

Tegen 2024 staan nieuwe veranderingen in de institutionele organisatie van het land voor de deur. De voorzitter van het parlement, Rachid Madrane (PS), zal daarover het verzoek formuleren om Brussel te behoeden voor een risico om in het institutionele moeras vast te lopen.

Feestelijk programma

Ook op cultureel vlak is er van alles te doen. De eerste dag van het Irisfeest wordt op zaterdag afgesloten met de Electro Night. Op zondag is er nog een tweede nieuwigheid: Iris Food Corner, een foodtruckfestival met een 40-tal deelnemende foodtrucks.

Daarnaast vindt het traditionele parkfeest plaats in het Warandepark. Daar worden vier themadorpen opgesteld en in de omgeving vinden meerdere acrobatische en circusachtige straatacts plaats.

Tot slot mag vervoersmaatschappij MIVB haar geschiedenis tentoonstellen tijdens een tramparade op de Koningsstraat. Het wordt een overzicht van de geschiedenis van de paardenkoets tot de nieuwste tram, waarbij wie dat wil ook mee aan boord mag.

Er vindt dit jaar voor het eerst ook een Irisfeest in New York plaats. Initiatiefnemers Hub.brussels en de stad Brussel kozen voor deze 'verticale boerderij' met uitzicht over de skyline van Manhattan.

Op het evenement kan van typische Belgische producten zoals bier, wafels en chocolade geproefd worden, maar worden belangrijke Brusselse bedrijven ook gepromoot

De meerderheidspartijen in het Brussels Parlement — Open Vld, Défi, PS, One.Brussels, Groen en Ecolo — hebben in een resolutie duidelijk gemaakt dat ze van 8 mei opnieuw een wettelijke en betaalde feestdag willen maken. 

"Als wettelijke, betaalde feestdag kan 8 mei zo uitgroeien tot een dag waarop we onze democratie, onze vrijheden en rechten vieren en nadenken over hoe we onze vrije samenleving nog kunnen verbeteren. Want een wettelijke feestdag, die geeft de mensen tijd om te reflecteren over een bepaald thema of scharniermoment", staat er in de resolutie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?