| Het Irisfeest, enkele jaren geleden.

Brusselse meerderheid wil 8 mei opnieuw als wettelijke, betaalde feestdag

© Belga
06/05/2022

De meerderheidspartijen in het Brussels Parlement Open Vld, Défi, PS, One.Brussels, Groen en Ecolo hebben in een resolutie duidelijk gemaakt dat ze van 8 mei opnieuw een wettelijke en betaalde feestdag willen maken. Op 8 mei wordt het Irisfeest, ofwel het feest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gevierd.

Het idee achter de resolutie is om 8 mei tot een wettelijke, betaalde feestdag te laten uitgroeien, ter herdenking van de overwinning van de democratie op het fascisme, want het is de verjaardag van de geallieerde overwinning op het naziregime in 1945.

"Sinds 1974 is 8 mei geen betaalde feestdag meer in ons land, maar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest pikte de datum nadien wel weer op als de dag waarop het gewest het Irisfeest viert", vertelt hoofdindiener Guy Vanhengel (Open VLD).

De huidige federale regering stelt in haar regeerakkoord dat de deelstaten de mogelijkheid krijgen om van hun feestdag een betaalde feestdag te maken, zonder een budgettaire meerkost. De Brusselse meerderheid maakt met de resolutie duidelijk dat ze die hiervan gebruik wil maken.

"Als wettelijke, betaalde feestdag kan 8 mei zo uitgroeien tot een dag waarop we onze democratie, onze vrijheden en rechten vieren en nadenken over hoe we onze vrije samenleving nog kunnen verbeteren. Want een wettelijke feestdag, die geeft de mensen tijd om te reflecteren over een bepaald thema of scharniermoment", staat er in de resolutie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Irisfeest , 8 mei , Brussels Gewest , Guy Vanhengel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni