De Italiaanse politieagenten vonden het beeld in een uitstalraam van een antiekwinkel op de Zavel

Italiaanse politieagenten vinden gestolen Romeins beeld terug in Brussel

Mats Buelinckx
14/04/2021

Een Romeins beeld dat in 2011 is gestolen op een archeologische site in Rome, is teruggevonden in een antiekwinkel op de Zavel, in Brussel. Twee Italiaanse politieagenten, die een wandeling maakte door Brussel na hun uren, merkten het beeldhouwwerk op. Dat meldt VRT NWS en blijkt uit een persbericht van de Italiaanse militaire politie.

Twee politieagenten van de afdeling Archeolgie van de carabinieri, de Italiaanse militaire politie, hebben een gestolen Romeins beeld teruggevonden. Het stuk stond te pronken in een antiekwinkel op de Zavel in Brussel. De agenten, die in Brussel een opdracht hadden, waren in de buurt aan het rondwandelen na hun uren.

Het beeld, dat afkomstig leek uit Italië, sprong hen in het oog en ze namen er foto’s van. Die werden dan vergeleken met de Italiaanse Leonardo-databank van gestolen kunstwerken. Daaruit bleek dat het beelddhouwwerk gestolen werd in november 2011 op de archeoligische site Villa Marina Dettina.

Italiaans gestolen beeld teruggevonden in Brussel
Het gestolen 'Togatus'-beeld

Het beeld, een ‘Togatus’, stelt een man voor in een gedrapeerde toga. Het werk zou 100.000 euro waard zijn, ondanks het feit dat het hoofd ontbreekt. Het kunstwerk is ondertussen gerepatrieerd naar Italië. Italië zet zich al tientallen jaren in om gestolen antieke werken terug te krijgen naar het land van oorsprong.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie