14 november 2019: protest van de Vlaamse cultuursector aan het Vlaams Parlement tegen de besparingen van de regering Jambon
© PhotoNews | Donderdag protesteerde de Vlaamse cultuursector opnieuw aan het Vlaams Parlement tegen de besparingen van de regering Jambon.

Jambons opening naar verhoging projectsubsidies geeft cultuursector weinig hoop

EC
© Belga - BRUZZ
28/11/2019

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft donderdag in het parlement een opening gemaakt naar een verhoging van de projectsubsidies. Het bedrag dat nu beschikbaar is, wordt uitgekeerd in de eerste ronde in januari. Bij de begrotingscontrole in het voorjaar kan dan extra budget worden gezocht voor de tweede ronde. "Daar zijn we niet veel mee", klinkt het bij State of the Arts. "Hij vraagt de sector om ergens anders te besparen."

De Vlaamse regering kondigde enkele weken geleden aan 60 procent te willen besparen op de projectsubsidies voor cultuur. Die gaan voornamelijk naar beginnende kunstenaars en worden beschouwd als het 'humus' van de cultuursector.

Stephanie D'Hose van Open Vld deed donderdag bij de bespreking van de beleidsnota een voorstel. "Misschien is het een idee om de volledige 3,4 miljoen euro die nu in de projectenpot zit al voor de eerste ronde, in januari, aan te wenden. Bij de begrotingscontrole kan u dan een verschuiving doen en voor de tweede ronde, in juli, nieuwe middelen aanwenden", zei ze.

Jambon maakte in zijn antwoord duidelijk dat de besparing op cultuur in het algemeen niet wordt teruggedraaid. "Ik heb oKo, het overleg van kunstenorganisaties, gezegd dat de algemene besparingslijn die we nastreven, behouden blijft", zei hij. "Als je dat op de helling zet, komen alle departementen wel met verhalen. Maar ik heb hen ook gezegd dat ik verder overleg wil plegen om te bekijken of er binnen het kunstendecreet een verschuiving van kredieten mogelijk is. Ik ben met hen overeengekomen dat we dat zullen doen in het licht van de eerstvolgende begrotingscontrole, die voor de paasvakantie zal plaatsvinden."

Jambon wil het beschikbare budget voor de projectsubsidies toekennen in de eerste ronde. "Zodra ik beleidsruimte kan creëren in cultuur, gaan we die pot voor de projectsubsidies trachten te verhogen. Dat is een engagement dat ik wil nemen, maar zonder in beton te gieten over welk bedrag we spreken."

Weinig concreet

Bij State of the Arts klinkt die belofte weinig hoopgevend. "Er wordt met dure woorden over kunst gesproken, maar tegelijkertijd wordt de besparingslijn gewoon doorgezet. Tot op vandaag heeft nog niemand uitgesproken dat er extra middelen zullen worden vrijgemaakt voor de projectsubsidies", zegt Tom Kestens van het kunstenaarsplatform aan BRUZZ. "Het voorstel lijkt op een intentieverklaring om te zeggen dat ze projectsubsidies belangrijk vinden, maar het is totaal niet concreet over hoe ze die zullen bijpassen. Dat moet binnen de huidige budgetten voor cultuur gebeuren, dus vraagt hij de sector om samen met hem ergens anders te besparen. Daar zijn we niet veel mee."

Kestens heeft samen met drie andere vertegenwoordigers uit de sector een overleg met minister Jambon op 4 december. "We zullen hem dan uitleggen dat alles in de cultuursector aan elkaar raakt. Als je ergens bespaart, heeft dat ook een weerslag op andere domeinen. Ik denk dat er gewoon nog veel huiswerk te doen is op het Martelarenplein."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, besparingen cultuursector, state of the arts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie