Honderden actievoerders tegen cultuurbesparingen

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 28 november 2019
Updated: 28-11-2019 - 12:17

Enkele honderden actievoerders zijn donderdagvoormiddag samengekomen tegen de besparingen in de cultuursector. Ze leggen een tocht af van Brussel-Centraal naar het Vlaams Parlement. Daar startte om 11 uur een bespreking over de besparingen in de commissie Cultuur. De actievoerders vragen om solidariteit.

Eerder deze maand raakte bekend dat de Vlaamse regering gaat besparen in de cultuursector. In de werkingssubsidies komt er een generieke besparing van 6 procent, met uitzonderingen voor de zeven erkende kunstinstellingen: voor hen wordt de besparing tot 3 procent beperkt. De projectsubsidies zakken met ongeveer 60 procent.

'Bruusk en onzinnig'

Om hun ongenoegen te uiten, verzamelden honderden actievoerders donderdagochtend om 10 uur aan het station Brussel-Centraal. Vandaar trokken ze onder luid kabaal en met spandoeken naar het Vlaams Parlement. "We zijn tegen de besparingen die onzinnig zijn", zegt Kobe Matthys van organisator State of the Arts.

"Het gaat om bruuske besparingen, zonder enig overleg met de sector. Dat is het bewijs dat het kabinet van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA, red.) niet goed op dreef is. Ze hebben er geen idee van hoe de sector in zijn werk gaat. Wij hebben het gevoel dat de besparingen niet doordacht zijn. De projectsubsidies zijn de achillespees van de cultuursector."

Heel wat bekend volk

In de optocht wandelden ook heel wat bekende figuren uit de sector mee. Onder anderen Michael Pas, Sien Eggers, Peter Van Den Begin en Kristien Hemmerechts waren van de partij. Ook Jan Decleir zakte af naar de hoofdstad "uit solidariteit met de hele groep van cultuurwerkers, artiesten en kunstenaars". Volgens hem zullen de besparingen een "zeer zware" impact hebben op de sector.

Singer-songwriter Eva De Roovere steunt eveneens de actie. "De besparingen zijn snoeihard, in een sector waarin het al heel erg moeilijk gaat", zegt ze. De projectsubsidies zijn volgens haar "broodnodig", vooral voor "jonge mensen die hun carrière nog maar net beginnen en daarbij steun nodig hebben".

Eenmaal aangekomen aan het Vlaams Parlement trok een delegatie van de betogers, een dertigtal vooral bekende gezichten, naar binnen om de commissie Cultuur bij te wonen. Ondertussen bleven de actievoerders buiten protesteren. Het rumoer was bij momenten tot in de commissiezaal te horen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?