Bozar sluit zich aan bij protest tegen Vlaamse cultuurbesparing

© Yannick Sas

Het kunstencentrum Bozar sluit zich aan bij de protestbeweging tegen de aangekondigde verlaging van de Vlaamse cultuursubsidies. Tegelijk roept de instelling de Vlaamse regering op de kunstenaars en organisaties te ontzien voor wie de projectsubsidies "de zuurstof voor vernieuwende artistieke producties zijn".

Projectsubsidies zijn "zaaigeld". Ze zorgen ervoor dat de kunsten voortdurend groeien, zich vernieuwen, en dat talent kan ontluiken, zo legt Bozar op zijn website uit in een reactie op de besparingen die Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft aangekondigd. "Maar ook gevestigde kunstenaars kunnen niet zonder deze projectsubsidies. De besparing heeft verregaande negatieve gevolgen voor het culturele, maatschappelijke en economische weefsel."

Volgens Bozar, een federale culturele instelling die sinds 2018 een toelage van de Vlaamse overheid krijgt, moeten de grote kunstinstellingen 3 procent besparen, andere organisaties 6 procent. "Die keuze is bezwaarlijk solidair te noemen, ook al heeft Vlaanderen nood aan robuuste kunstinstellingen."

De sterke verlaging van de projectsubsidies bedreigt de diversiteit, de kwaliteit en het inclusieve karakter van het Vlaamse culturele aanbod, meent Bozar. De instelling roept dan ook op de petitie opgesteld door State of the Arts mee te ondertekenen, die een herziening van het subsidiebeleid eist.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?