Stad wil inspanning doen na Vlaamse cultuurbesparing

Bronks is een van de organisaties die een convenant heeft met de Stad.

Het Brusselse stadsbestuur broedt op maatregelen om cultuurspelers bij te staan die getroffen worden door de Vlaamse besparingen op cultuur. De cultuurspelers waar Brussel mee samenwerkt verliezen zeker 600.000 euro door de besparingen.

De cultuurbesparingen beroerden ook de gemoederen in de gemeenteraad van de Stad Brussel, waar Riet Dhont (PVDA*PTB) en Lotte Stoops (Groen) wilden weten of de Stad iets kan doen.

Schepen voor Franstalige cultuur Delphine Houba (PS) legde er tijdens haar – volledige Nederlandstalige – tussenkomst uit hoe ze zelf van haar stoel viel door de Vlaamse maatregelen, die 6 procent op de subsidies besparen en 60 procent op de projectsubsidies voor beginnende kunstenaars.

Schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden Ans Persoons (Change.brussels) legde uit dat het zestal instellingen waar de stad een convenant mee heeft, samen minstens 600.000 euro verliezen door de maatregelen. Dat leert een rondvraag door de stadsdiensten. Het gaat om de Beursschouwburg, het Kaaitheater, Bronks, de AB, Passa Porta, Jeugd en Muziek, Circus zonder Handen en de vier gemeenschapscentra die in Brussel-Stad liggen.

Persoons kondigde ook aan dat de Stad een inspanning wil doen om “de krater die de Vlaamse regering achterliet” voor stukje te vullen. “We denken na over een projectoproep waarin onder meer meertaligheid en het Brusselse karakter centraal staan. Ook samenwerking tussen gevestigde huizen en kleine spelers zal een criterium zijn.”

Een concreet bedrag voor die projectoproep is nog niet vastgelegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?