Ook kunststudenten komen in opstand tegen besparingen

© Han Soete via Facebook
| State of the Arts, actie aan het Vlaams Parlement op 14 november 2019, tegen de cultuurbesparingen van de regering Jambon.

Na een hele reeks gevestigde kunstenaars komen ook de kunststudenten in protest tegen de besparingen in de cultuursector. Maandagavond organiseren de studenten van het RITCS een eigen State of the Arts in hun school. “Voor ons als jonge makers zijn de projectsubsidies enorm belangrijk.”

Het initiatief komt van zes studenten uit de radio-opleiding, die studenten uit andere Vlaamse kunstscholen oproepen om mee te protesteren. Onder andere het KASK uit Gent, dansschool P.A.R.T.S. en LUCA School of Arts zullen al een delegatie naar het RITCS Café sturen.

“Tijdens de State of the Arts in de Beursschouwburg en tijdens het protest aan het Vlaams parlement zagen we niet zoveel studenten”, zegt initiatiefneemster Pauline Augustyn aan BRUZZ. “Misschien lijkt de economische besparing nog een ver-van-mijn-bed-show, maar het bepaalt onze toekomst. Zeker voor jonge makers zijn projectsubsidies enorm belangrijk. We willen onze medestudenten warm maken voor het debat en hopen dat we samen een sterk signaal kunnen uitsturen. Als we nu geen actie voeren, heeft het professioneel nog weinig zin om naar school te gaan.”

Protestmars

De projectsubsidies voor kunstenaars worden met 60 procent ingeperkt, zo heeft de Vlaamse regering namelijk beslist. Als weerwoord hebben de studenten al een open brief opgesteld en willen ze een grote protestmars organiseren. “Het zou een krachtig signaal zijn om met alle kunstscholen in één knalactiedag op straat te komen”, zegt Augustyn.

Ook studenten journalistiek zijn welkom om maandag mee te debatteren in het RITCS Café. “De mediasector wordt ook bedreigd, het zijn niet enkel de kunstenaars. Nu proberen we het vuur via Facebook te laten rondgaan om zoveel mogelijk studenten te betrekken."

State of the Arts Students banner
© RITCS School of Arts
| Tijdens hun eigen State of the Arts willen de kunststudenten debatteren over de nieuwe wending van de Vlaamse regering omtrent cultuurbeleid. "We praten ook breder over hoe de Vlaamse canon in cultuureducatie ons als studenten zal aanbelangen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?