Jetse uitgever boycot boekverkoop via Amazon

© Saskia Vanderstichele
| De uitgever is gespecialiseerd in essays in de geesteswetenschappen en wil de concurrentie aangaan met de gigantische uitgeverij Amazon (archiefbeeld).

'Zone Sensibles' is een kleine onafhankelijke uitgeverij in Jette van de Fransman Alexandre Laumonier. Zijn uitgeverij is gespecialiseerd in essays in de geesteswetenschappen en wil een alternatief bieden voor het gigantische verkoopplatform Amazon voor de online verkoop van zijn boeken.

Alexandre Laumonier wil in de toekomst voor de verkoop van zijn boeken niet langer een beroep doen op de diensten van Amazon. "We weten wat Amazon is, we kennen de sociale dumping die ermee gepaard gaat," zegt de uitgever in een interview met de RTBF. "Of we het nu leuk vinden of niet, Amazon is voor de meeste uitgevers de hoofdverkoper van boeken geworden. Dat geldt ook voor ons, Amazon vertegenwoordigt gemiddeld 14 procent van de omzet en is veruit de grootste verkoper van onze boeken."

Maar zonder de Amerikaanse online reus heeft 'Zone Sensibles' niet het gevoel dat het zichzelf in de voet schiet. "Nee, want ik vertrouw de lezer genoeg om deze 14 procent te kopen bij fysieke boekhandels of boekwinkels die zelf kunnen leveren," zegt Laumonier.

Vrije concurrentie

Laumonier legt uit dat het verre van vanzelfsprekend is om het zonder een verkoopplatform als Amazon te doen. De uitgever vond dus een trucje. Veel uitgevers gebruiken een tussenpersoon voor de distributie van boeken in de boekhandel en zo is er ook iemand die contacten heeft met Amazon.

'Zone Sensible' gebruikt als tussenpersoon de uitgeverij 'Vies Parallèles'. Die plaatst de barcode niet op de achterkant of op de buitenkant van het boek. Als deze barcode niet buiten het boek bestaat, kan het boek niet worden verwerkt door Amazon, dat gebruik maakt van robots en scanners, zegt Laumonier.

Met zijn uitgeverij 'Zones Sensibles' heeft hij besloten om het op de tweede omslagpagina te zetten, onder het colofon, wat betekent dat Amazon het boek niet op de markt zal kunnen brengen.

Positie onafhankelijke uitgeverijen versterken

Voor auteurs is het belangrijk om voldoende afzetmogelijkheden te hebben voor hun boeken. Het niet kunnen inschakelen van Amazon zou een grote handicap kunnen zijn, maar de baas van 'Zones Sensibles' zegt dat hij het geluk heeft om te werken met auteurs die de situatie begrijpen. De meeste auteurs waarmee hij werkt zijn academici die een salaris hebben en niet te veel afhankelijk zijn van de omvang van de verkoop van hun boeken.

Laumonier hoopt dat zijn keuze de positie van de traditionele boekhandels zal helpen versterken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?