1816 KBR Sara Lammens 1

| De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR).

Koninklijke Bibliotheek en Google Books gaan samen 100.000 boeken digitaliseren

© Belga
13/03/2024
Updated: 14/03/2024 15.58u

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) en Google Books slaan de handen in elkaar om in drie jaar tijd zo'n 100.000 boeken te digitaliseren. Dat heeft de KBR woensdag bekendgemaakt in een persbericht. De samenwerking moet het aantal boeken in de collecties van de bibliotheek dat online beschikbaar is tegen 2026 aanzienlijk verhogen.

"Als onderdeel van een samenwerking die in 2022 van start ging, zullen 100.000 boeken, waarvan sommige dateren uit de 17e eeuw, de komende jaren vrij toegankelijk zijn via de digitale bibliotheek van KBR en Google Books", aldus de verklaring. Elk jaar zullen in totaal 30.000 tot 40.000 boeken worden gedigitaliseerd.

De eerste vrachtwagen is vorige week vertrokken naar de Europese digitaliseringslocatie van Google Books. Elke acht weken moet er een zending boeken worden georganiseerd om het jaarlijkse doel te bereiken.

Zo breed mogelijk publiek

Met dit initiatief wil de bibliotheek haar openbare collecties nog toegankelijker maken. "Ik ben blij met de concretisering van dit partnerschap omdat het in lijn ligt met onze wens om de kennis en het erfgoed dat we bewaren toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek", zegt Sara Lammens, algemeen directeur van KBR. "Door met Google Books samen te werken, kunnen we het proces van het online zetten van onze documenten versnellen en zo hun zichtbaarheid en toegankelijkheid vergroten."

Frédéric Lemmers is hoofd van de dienst digitalisatie bij de Koninklijke Bibliotheek van België. Hij vertelde in de studio over de werking van de partnerschap met Google Books en hoe zo'n oude boeken gescand worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Literatuur, Cultuurnieuws, kbr, Koninklijke Bibliotheek van België, Google Books, boeken digitaliseren, boeken, Sara Lammens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni