Koninklijke Musea voor Schone Kunsten bereiden heropening op 18 mei voor

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 30 april 2020
Updated: 30-04-2020 - 17:35

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zouden op maandag 18 mei kunnen openen. Als de covid 19-cijfers tenminste bemoedigend blijven. Dat heeft de voogdijminister David Clarinval (MR) beslist in samenspraak met de directie van het museum.

Het museum heeft al heel wat maatregelen getroffen om de bezoekers op een veilige manier te kunnen ontvangen. Een select groepje journalisten kreeg alvast een voorproefje. Net zoals veel winkels, heeft ook het museum signalisatie aangebracht om ervoor te zorgen dat mensen voldoende afstand houden.

De bewaker zal vragen de handtas te openen, maar zal zelf niets aanraken. Er zal alcoholgel staan om handen te ontsmetten aan de ingang, en het personeel zal maskers dragen. In een later stadium zal het museum die ook verkopen aan de bezoekers. Online boeken wordt aangeraden. Wie niet anders kan, kan voor een ticket terecht aan de balie, waar een medewerker wordt afgeschermd met plexiglas.

Oude Meesters eerst

In totaal zullen er 200 mensen tegelijk het museum binnen mogen. Als eerste zullen de Oude Meesters worden beschikbaar gesteld. De andere werken nog niet. In kleine zalen worden 5 of 6 mensen tegelijk toegelaten, in grotere iets meer. In het hele museum is een éénrichtingsparcours ingesteld. Bezoekers komen het museum binnen via de ingang op Regentschapsstraat 3 en gaan op het Koningsplein naar buiten.

Het museum keek voor inspiratie en good practices naar musea in China, Japan en Korea, die in maart al heropenden. Als het museum dan toch niet zal mogen openen op 18 mei, dan is het museum in ieder geval alvast klaar voor een heropening in een later stadium, zegt Samir Al-Haddad, woordvoerder van het museum.

Symbolisch moment

Het museum heropent niet louter voor de financiele inkomsten. Vergeleken met vorig jaar rond dezelfde periode zullen die minimaal zijn. "Het is een symbolisch moment, waarop we de culturele wereld weer openzetten voor het publiek," zegt Al-Haddad. Volgens directeur Michel Draguet moeten we het museum zien als een plek voor wandeling, met als verschil dat de route nu niet door een park gaat.

Dat het museum heropent, betekent niet dat het digitale luik aan het museum stopt. Onder de hashtag #FineArtsAtHome verschijnen nog altijd via sociale media slow art rondleidingen, of kun je een bezoek achter de schermen brengen in het restauratie-atelier. Ook zal heel wat personeel voorlopig blijven telewerken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?