Kunstensector vraagt ondersteuning met actie op Kunstberg

© PhotoNews
| De Kunstberg tijdens de lockdown: verlaten.

De kunstensector is zwaar getroffen door de coronacrisis en vraagt om ondersteuning. Ruim honderd kunstenaars hielden vrijdag een symbolische actie op de Kunstberg, terwijl vertegenwoordigers van de kunsten- en evenementensector gehoord werden door de commissie Sociale Zaken van de Kamer.

De actie op de Kunstberg hield rekening met de coronamaatregelen en het nog steeds geldende samenscholingsverbod. Kunstenaars werden opgeroepen om tussen tien en twaalf uur een voorwerp neer te leggen in een afgebakende zone: partituren, affiches, projectorkabels en andere voorwerpen vormden zo een denkbeeldige grafsteen. De "ceremonie" werd geleid door een acteur in de rol van priester. Na de middag werd de "grafsteen" netjes opgeruimd.

"Het coronavirus heeft dit cultureel seizoen gedood," zegt Elli, één van de organisatoren. "In tegenstelling tot andere sectoren, zoals de winkels en de bedrijven, konden wij nog niet herbeginnen. Dat er zo weinig rekening met ons wordt gehouden, is zwaar geweest. We willen gewoon onze ongerustheid kenbaar maken".

Andere kunstenaars hebben opgeroepen om na de middag actie te voeren op de kleine ring rond Brussel, tussen Troon en Madou, zonder echt samen te troepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?