De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in de Lakensestraat
© PhotoNews | De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS)

KVS krijgt groen licht voor eerste testevenementen

TDN
© BRUZZ
25/04/2021
Updated: 25/04/2021 23.07u

Vanaf woensdag zal de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) testevenementen mogen organiseren met publiek. Dat bevestigt Vlaams cultuurminister Jan Jambon (N-VA). In eerste instantie zijn 100 toeschouwers welkom, maar als de luchtkwaliteit het toelaat wordt de capaciteit opgetrokken naar 250. Iedereen moet zich voor en na de voorstelling laten testen.

De KVS dropte twee weken geleden een bommetje. Coronamaatregelen of niet, vanaf 26 april zou het cultuurhuis optreden. Voor een beperkt publiek binnen, met inachtname van heel wat veiligheidsvoorschriften. En vooral, de KVS Bol wordt doorlopend geventileerd. Een C02-meter controleert of er voldoende luchtcirculatie is om zo te vermijden dat virusdeeltjes opstapelen in de lucht. “De buitenlucht is minder veilig dan onze binnenlucht met zittend publiek”, aldus woordvoerster Nadia Verbeeck met een boutade.

Testdorp

Of de KVS ook effectief zou openen, was nog maar de vraag. De ene zag er symbolisch spierballengerol in van directeur Michaël De Cock. De andere noemde de solo slim complete anarchie of zelfs georganiseerde ongehoorzaamheid. Maar al vrij snel werd in politieke kring geopperd om de KVS in te schrijven als organisator voor testevenementen. Burgemeester Philippe Close (PS) onderschreef dat idee. Jambon zette zondag het licht op groen.

Aanvankelijk zou de KVS volgende week elke dag spelen voor vijf keer 50 personen, maar dat werd bijgesteld. Maandag en dinsdag volgen een soort van generale repetitie. Vanaf woensdag mag er 100 man in de zaal zitten. De toeschouwers van deze testevenementen zijn verplicht de dag zelf een sneltest op corona te ondergaan, en de week erop een PCR-test. Er wordt ook gepeild naar de beleving van een theateravond met coronamaatregelen bij het publiek.

CO2_METER_TESTEVENT
© VRT

In de week erop wordt het aantal aanwezigen verder opgeschaald, als de opvolging van de luchtkwaliteit goede resultaten oplevert. Op dinsdag 4 mei wordt de zaal voor 40 procent gevuld, op donderdag 6 en zaterdag 8 mei wordt nog verder opgeschaald, naar 50 procent. Dat betekent maximum 250 toeschouwers. Een halve zaal dus. Als de monitoring van de luchtkwaliteit aantoont dat het risico op verspreiding van besmettingen via de lucht onaanvaardbaar hoog dreigt te worden, komt er geen verdere opschaling. Zo'n beslissing wordt genomen om 11 uur op de dag voor de voorstelling.

CO2 en luchtvochtigheid

De bedoeling van het testevent is dus om te meten wat de impact is van de aanwezigheid van publiek op de luchtkwaliteit in de zaal. Daarvoor wordt het CO2-gehalte en de relatieve luchtvochtigheid elke minuut gemeten met gespecialiseerde apparatuur. Indien deze waarden goed blijven (CO2 onder de 1200 ppm en relatieve luchtvochtigheid tussen 30 en 60 procent), toont dit aan dat de kans op overdracht van infectieziekten via de lucht erg laag is.

Wie komt, zal ook een mondmasker moeten dragen, en via een circulatieplan naar zijn zitje geleid worden. De test is belangrijk voor de hele cultuur sector. "Als KVS kan aantonen dat haar zaal veilig is, is elke gelijkaardige zaal veilig", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Gezondheid, KVS, Michaël De Cock, testevent, overlegcomité, Jan Jambon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni