1816 KBR Sara Lammens 2

| De nationale bibliotheek in Brussel.

Loterij kent grote collectie historische documenten toe aan nationale bibliotheek

© Belga
13/01/2023

De Nationale Loterij vertrouwt een enorme collectie van 11.000 historische documenten en objecten toe aan KBR, de nationale bibliotheek in Brussel. Dat maken beide instellingen bekend in een persbericht. KBR neemt het erfgoed in bewaring en houdt de collectie fysiek bij elkaar in optimale omstandigheden.

De duizenden objecten die de Nationale Loterij doorheen vele jaren verzamelden zijn allemaal sterk verbonden met de activiteiten en de geschiedenis van het bedrijf. Het gaat onder meer om 220 drukwerken, van 1520 tot vandaag, gelinkt aan de thema's kansspel, kansberekening en loterijen, maar ook om een unieke collectie van 10.500 loterijbiljetten van 1714 tot vandaag. Daarnaast zijn er meer dan 1.000 prenten en affiches met uiteenlopende onderwerpen van bijvoorbeeld 16de-eeuwse gravures van de Romeinse godin Fortuna tot de hedendaagse publiciteit van de Nationale Loterij.

"De collectie behoort toe aan alle Belgen en daarom is het van belang dat ze goed bewaard blijft maar ook toegankelijk is voor alle geïnteresseerden. Een betere en mooiere plek dan KBR konden we dus niet vinden", zegt Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij.

De taak van KBR bestaat er nu in om het erfgoed optimaal te bewaren. Dat gebeurt in een afgesloten en beveiligd magazijn met een temperatuur- en luchtvochtigheidsregeling. De stukken zijn enkel toegankelijk voor gekwalificeerde erfgoedmedewerkers.

"KBR is verheugd dat zij als nationale bibliotheek deze taak mag overnemen. Het depot reikt onze wetenschappers en bezoekers tal van nieuwe onderzoekskansen in de fascinerende wereld van het kansspel aan", stelt Sara Lammens, algemeen directeur ad interim van KBR.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni