Molenbeekse opent eigen dansschool na virale video bij Ellen: 'Fantastische start'

© Youtube
| Jeny en Anaé op de sofa bij Ellen DeGeneres.

Jeny Bonsenge, die afgelopen weekend samen met de 9-jarige Anaé bij Ellen DeGeneres mocht gaan dansen, start woensdag met lessen afrodance in haar nieuwe dansschool in Sint-Joost. Nadat haar video viraal ging op het internet, willen plots heel wat kinderen bij haar in de leer. "Ze willen allemaal zoals Anaé kunnen dansen."

Ze is pas een dag terug uit de VS, maar Jeny Bonsenge heeft een inbox vol complimentjes en inschrijvingen die op haar wacht. Woensdag start de Brusselse danslerares haar eerste lessen afrodance voor kinderen, in haar nieuwe dansschool in Sint-Joost-ten-Node.

“Het was al lang mijn droom om een eigen dansschool te openen. En toen kreeg ik ineens die uitnodiging van Ellen DeGeneres, ging onze video viraal en kreeg ik plots meer geld om de school uit te baten. Dat is natuurlijk een fantastische start”, zegt ze aan BRUZZ.

Even terugspoelen: Jeny mocht vrijdag plaatsnemen op de sofa van The Ellen Show, nadat de Britse prinses Meghan Markle een dansvideo van haar en de kleine Anaé had doorgestuurd naar de presentatrice Ellen DeGeneres. Het filmpje werd drie weken eerder gemaakt tijdens de opening van haar nieuwe dansstudio in Brussel, AfroHouse Belgium. Dankzij reposts van onder meer Timbaland en Ciara ging de video in een wip viraal op het internet.

“Ik maakte al langer video’s als Anaé en ik samen dansten, maar deze heeft plots veel in gang gezet. Mensen vinden onze filmpjes leuk omwille van de diversiteit.”

Bij Ellen DeGeneres mochten Jeny en Anaé nog twee minuten het beste van zichzelf geven en kregen ze elk 10.000 dollar cadeau, ofwel zo’n 9.000 euro.

'Boem'

De twee leerden elkaar kennen tijdens een dansworkshop in Charleroi, twee jaar geleden. Anaé was dan nog maar zeven jaar oud en had nog nooit afrodance gedanst. “Toen ze naar mijn workshop kwam, was het meteen ‘boem’”, zegt Jeny. Ze vroeg Anaé’s ouders of ze haar privélessen mocht geven in Brussel en de twee gezinnen werden bevriend. “Ik noem haar nu mijn kleine zusje. Ze heeft veel geleerd over de Congolese cultuur en viert mijn verjaardag gewoon mee met mijn familie.”

Voor ze Anaé ontmoette, had Jeny nog nooit dansles gegeven aan kinderen. “Mijn vorige workshops waren allemaal voor tieners, maar toen kleinere kinderen de video’s van Anaé zagen, wilden ze ook zoals haar kunnen dansen. Dus geef ik intussen ook workshops voor jongere leeftijden.”

Vanaf woensdag gaan die van start in haar nieuwe dansschool in Brussel. Donderdag is er les voor volwassenen en vrijdagavond is er een workshop voor alle leeftijden door elkaar. “Afrodance is heel cultureel bepaald, maar ik open het voor iedereen. Er komen mensen met Afrikaanse roots, maar ook Marokkaanse mensen, Belgen, Italianen en Aziaten. De mix vind ik geweldig.”

Instagram

Met het geld dat Jeny van Ellen DeGeneres kreeg, gaat ze naar nieuwe school verder uitwerken, maar een deel gaat ook naar haar hulpproject Dance4Kids, waarmee ze kinderen helpt in Kinshasa en Portugal.

“Ik ben er vorige zomer mee gestart toen ik op vakantie in Portugal kinderen ontmoette die op straat dansten om geld te verdienen”, legt Jeny uit. “Ze dansten super goed, dus ik heb hen gevraagd of ik meer van hen mocht weten. Sommigen zaten echt in een moeilijke situatie. Hun ouders keken niet meer naar hen om en ze moesten worden opgevoed door een buurvrouw uit de wijk, die zelf maar weinig geld had.”

Jeny nam toen een dansvideo op van de kinderen en postte het filmpje op haar Instagrampagina. “Ik heb mijn volgers gevraagd om die kinderen te helpen en we hebben zo 1.000 euro opgehaald. Dat vind ik een fantastisch voorbeeld van wat je met Instagram en dans kan doen. Portugese celebrities hebben die berichten gedeeld, de Portugese televisie is hen gaan opzoeken in hun wijk. Enkel en alleen door iets te posten en met hen te dansen, heb ik hen kunnen helpen in hun land.”

Wereldberoemd

Nu wil de Brusselse danseres ook hulpprojecten opstellen in Kinshasa, maar daar heeft ze meer geld voor nodig. “Dankzij The Ellen Show hoop ik dat er een vereniging mij nu zal willen helpen.”

Doet zo’n internationale passage haar niet dromen van een danscarrière in het buitenland? “Ik blijf zeker in Brussel. Ik ben hier geboren, mijn familie woont hier en ik heb hier al mijn herinneringen, dus ik wil niet verhuizen. Maar ik wil volgend jaar wel veel gaan reizen om overal ter wereld kinderen te ontmoeten voor mijn goede doel. En misschien ga ik wel naar Amerika om mijn choreografieën uit te werken, wie weet.”

Voor de 9-jarige Anaé is de internationale aandacht nog even wennen. “Zij beleeft dat zelf als een kind en is gewoon enorm blij en spontaan. Ze zegt dat ze een eigen huis wil kopen met haar 10.000 dollar (lacht)”, zegt Jeny, die het gezin goed kent. “Haar ouders zijn wel een beetje bang en willen haar beschermen zodat ze niet te snel beroemd zou worden. Ze zoeken nu de gulden middenweg tussen haar schooltijd bewaren en haar geluk gunnen. Op het einde van de rit zullen we wel een balans vinden.”

De leerlingen van Jeny in actie aan Kapellekerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?