| De Brusselse regering op werf van KANAL.

Museum KANAL pas in herfst 2025 open voor publiek

© Belga
12/01/2023

De opening van het museum KANAL, op de site van de voormalige Citroëngarage aan het IJzerplein in Brussel, is voorzien voor de herfst van 2025. Dat blijkt na het werfbezoek van de Brusselse regering donderdagvoormiddag. Tot voor kort werd 2024 naar voren geschoven voor de opening, maar de pandemie, de oorlog in Oekraïne en een aantal onvoorziene omstandigheden hebben voor vertraging gezorgd.

Alle afbraakwerken zijn achter de rug, de funderingen voor de drie museumtorens zitten 22 meter diep in de grond. In februari start de bouw van de nieuwe volumes die onder meer tentoonstellingsruimtes, een spektakelzaal, een bibliotheek, een archief en ateliers zullen huisvesten.

De iconische showroom werd de afgelopen maanden nagenoeg volledig gestript en lijkt steeds meer op het originele ontwerp uit de jaren '30. Zoals elke andere werf bleef KANAL-Centre Pompidou niet gespaard van de gevolgen van de pandemie, de oorlog in Oekraïne (inclusief de materiaalschaarste die hiermee gepaard gaat) en een aantal onvoorziene omstandigheden, inherent aan de renovatie van een gebouw van 40.000m².

Een opening in 2025 is een realistisch scenario, stelt de Brussels regering donderdag. De definitieve planning voorziet in een oplevering van het gebouw in juni 2025. In de herfst van 2025 zou de volledige site toegankelijk moeten zijn voor het publiek.

"De ontwikkeling van een museum voor moderne en hedendaagse kunst van 40.000m² in Brussel is een echte opportuniteit om bezoekers van buiten Brussel aan te trekken, de culturele nieuwsgierigheid van de Brusselaar te prikkelen en vooral de hedendaagse artistieke creatie in de hoofdstad een boost te geven. Het architectuurproject is veelbelovend en doet, met haar grote, open ruimtes, nu al dromen van een plek waar alle Brusselaars elkaar ontmoeten," stelt Vervoort.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni