Museum van Koninklijke Bibliotheek en Migratiemuseum genomineerd voor Europese award

© Belga
20/12/2021

Zowel het museum van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) als het Migratiemuseum zijn genomineerd voor een European Museum of the Year Award (EMYA). Dat melden ze maandag in een persbericht.

Het KBR-museum herbergt onder andere de Librije van de Bourgondische hertogen, een uitzonderlijke collectie 15de-eeuwse handschriften. De originele handschriften worden daar in hoogwaardige en beveiligde vitrines tentoongesteld, maar dankzij de moderne technologie kunnen bezoekers een boek doorbladeren zoals de Bourgondische hertog Filips de Goede dat deed. Daarnaast kunnen ze een miniatuur ontwerpen, hun vaardigheden als kopiist testen of proberen om een handschrift te dateren.

Bij het Migratiemuseum ontdekt de bezoeker via kunst het migratieverhaal. Zo is er de beklijvende tentoonstelling “van pijn naar hoop” van de kunstenaar Elia li Gioi , waarbij aan de hand van bootwrakstukken, reddingsvesten en collages ook de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee een stem krijgen. (Lees verder onder de foto)

Het Migratiemuseum

| Het Migratiemuseum in Brussel

Algemene sfeer

"Het is geen toeval dat het MigratieMuseumMigration in Brussel staat, het staat namelijk op de tweede plaats wereldwijd als kosmopolitische stad (na Dubai). Meer dan 180 nationaliteiten die het verhaal van Brussel kleuren," klinkt het daar.

De winnaars van de EMYA zullen worden bekendgemaakt op de officiële uitreiking van de EMYA-prijzen tijdens de jaarlijkse conferentie van het Europees Museumforum van 4 tot 7 mei 2022 in het Nationaal Museum van Estland in Tartu.

De prijs werd in 1977 in het leven geroepen met als doel uitmuntendheid in de Europese museumwereld te erkennen. De award richt zich niet zozeer op de kwaliteit of de kwantiteit van de collectie, maar vooral op de algemene sfeer die de bezoekers in het museum aantreffen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni