| Een van Banksy's kunstwerken

Nieuwe kunstgalerij belicht het werk van streetartist Banksy

Glodie Mungaba
© BRUZZ
26/02/2021

Brussel is sinds kort een galerie voor hedendaagse kunst rijker. Deodato Art is gespecialiseerd in pop- en streetart en komt met een expositie over de mysterieuze Britse streetartist Banksy.

Banksy's laatste Brusselse tentoonstelling vond plaats in 2018 in kunstruimte Strokar Inside, op de Waterloseseteenweg. Toen moest de gerechtsdeurwaarder ter plaatse komen om een 58-tal tentoongestelde kunstwerken in beslag te nemen, omdat Banksy daarvoor geen toestemming had gegeven.

Om elk risico op vervalsing te vermijden, zullen de werken van Banksy deze keer van 25 maart tot 22 mei te zien zijn, vergezeld gaan van het certificaat van het kantoor dat zijn papierwerk regelt, Pest Control. Dit is de enige authenticatie-autoriteit erkend door Banksy.

Tijdens deze tentoonstelling, die als thema 'The Brussels Show' heeft, zullen verschillende prestigieuze werken van Banksy worden belicht, zoals 'Flower Thrower', 'Love Rat' en 'Queen Mary'. "Deze provocerende werken zijn iconen van de straatkunst geworden en zijn nog steeds het meest gewild bij verzamelaars over de hele wereld", klinkt het bij Deodato Art Gallery. Reserveren voor dit evenement is verplicht per telefoon of e-mail.

Een van Bansky's kunstwerken

| Een van Banksy's kunstwerken

Mysterieuze identiteit

Banksy wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het artistieke genre street art. Zijn identiteit blijft een mysterie. Dit heeft in de loop der jaren bijgedragen tot zijn populariteit, die hem tot een van de beroemdste straatkunstenaars aller tijden heeft gemaakt.

Banksy begon zijn carrière in de jaren negentig. In zijn werk behandelt hij verschillende onderwerpen, zoals politiek, cultuur en ethiek, vaak in een satirische stijl. In 2004 richtte hij zijn pijlen op de Engelse koninklijke familie door bankbiljetten van 10 pond te drukken, met daarop het gezicht van prinses Diana in plaats van koningin Elizabeth. Deze gingen vergezeld van de woorden 'Banksy of England', een verwijzing naar de 'Bank of England'.

In 2007 kreeg hij de prijs voor de beste levende Engelse kunstenaar, die hij niet zelf heeft opgehaald.

Enkele kunstwerken en hun betekenissen

In 'Flower Thrower' hekelt Banksy geweld in de samenleving en probeert hij een boodschap van vrede over te brengen, door een betoger af te beelden die een boeket bloemen gooit. Een ander voorbeeld is te zien in 'Kissing Coppers'. De kunstenaar toont twee Britse politieagenten die elkaar kussen om een boodschap van tolerantie uit te dragen.

Banksy heeft zijn afkeer van oorlog en kapitalisme bij talrijke gelegenheden getoond, met name in 'Napalm Girl'. Dit is een van de meest krachtige en aangrijpende werken van de kunstenaar. Hij hoopte een sterke reactie uit te lokken door de zorgeloze en speelse kant van de Amerikaanse cultuur naast de donkere en oppervlakkige kant ervan te plaatsen.

De werken van de kunstenaar gaan vaak samen met een politieke betekenis. Een voorbeeld hiervan is te zien in 'Sweep It Under The Carpet'. Banksy wilde daarmee de manier waarop de Britse regering met aids omging aan de kaak stellen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni