Nieuwe procedure bij Raad van State om theaters en bioscopen gelijk te behandelen

© Saskia Vanderstichele
| Voor bioscopen geldt: tweehonderd bezoekers per zaal. Voor theaters is dat tweehonderd bezoekers per dag, indien de burgemeester toestemming geeft.

De onduidelijkheid over de cultuursector blijft aanhouden, nu blijkt dat de maatregelen voor de bioscopen niet dezelfde zijn als voor de theaterzalen. Een persbericht van minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stelde nochtans het tegendeel. Verschillende spelers uit de cultuursector trekken daarom opnieuw naar de Raad van State om de regeling voor theaterzalen en cinemazalen gelijk te trekken.

De regering-De Croo greep dinsdag terug naar de gezondheidsmaatregelen van vóór 23 december. Bij lezing van het op 29 december gepubliceerde koninklijk besluit blijkt dat de tekst afwijkt van het persbericht dat na afloop van de vergadering van het Overlegcomité werd verstuurd.

In het persbericht van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) van 29 december staat dat "publiek toegankelijke evenementen en culturele en andere voorstellingen die binnen of in een overdekte ruimte plaatsvinden, kunnen worden georganiseerd voor een zittend publiek van maximum 200 personen, medewerkers en organisatoren niet meegeteld."

Uit het koninklijk besluit valt op te maken dat het vooral de bioscopen zijn die weer 200 personen per zaal mogen ontvangen. Voor theaters, voorstellingszalen en concertzalen geldt dat alleen evenementen met maximaal 50 personen standaard zijn toegestaan. In zalen voor podiumkunsten worden evenementen van 50 tot 200 personen beschouwd als massa-evenementen en kunnen zij slechts worden toegestaan tot een maximum van 200 personen per dag, op voorwaarde dat het Covid Safe Ticket wordt voorgelegd en de burgemeester toestemming geeft.

In een verzoekschrift dat advocaat Vincent Letellier donderdagavond heeft ingediend vraagt hij de regering om de maatregelen voor de podiumkunsten aan te passen binnen twee dagen na een eventuele uitspraak door de Raad van State. Doel is "de toegang tot cultuur, het recht op artistieke expressie en het recht te ondernemen en te werken niet op onevenredige wijze te beperken," dat schrijft Le Soir en bevestigt een medewerker van zijn kabinet aan BRUZZ.

Naast de gelijkschakeling van de maatregelen voor bioscopen en theaters, wil Letellier ook dat de regering zich buigt over een systeem van proportionaliteit, dat rekening houdt met de grootte en de ventilatie van de zaal. Daarvoor gingen eerder al stemmen op, onder andere van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Het beroep, dat donderdagavond werd ingediend, werd niet onmiddellijk aanvaard. Er zou deze vrijdag een hoorzitting kunnen worden gepland voor onderzoek op maandagochtend.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?