Ommegang wordt vervangen door projecties op Grote Markt

© Eric Danhier/Brussel-Stad

Vanwege de coronacrisis moesten de optocht en opvoeringen van de Ommegang worden geannuleerd. Projecties zullen echter plaatsvinden van 1 tot 5 juli op de Grote Markt. Dat meldt Ommegang Brussels Events dinsdag in een persbericht.

Paul Le Grand, voorzitter van de organisatie, stelt dat "het doel niet is om mensen naar de Grote Markt te lokken, maar om het publiek aan te moedigen om op 3 juli om 18.00 uur in te loggen op de Facebook-pagina om een virtuele belevenis van de Ommegang mee te maken die een stukje geschiedenis van ons land beschrijft". De projectie wordt uitgezonden op de gevel van het stadhuis van 1 tot 5 juli van 22.45 uur tot 12.30 uur (elke 20 minuten).

De Ommegang herdenkt de intrede van Karel V en zijn zoon Filip in 1549 in Brussel. De projectie zal de toeschouwers onderdompelen in een sfeer die renaissance en moderne tijd vermengt. Manneken Pis zal voor de gelegenheid zijn traditionele kostuum van herder dragen.

Deze editie van de Ommegang moest ook de officiële erkenning op 11 december 2019 vieren van deze eeuwenoude traditie als immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. Ook had Rusland normaal verwelkomd worden als eregast, als corona er niet tussen gekomen was.

De voorstellingen vinden plaats op 30 juni en 2 juli 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?