Stoet van de Ommegang trekt dit jaar niet door de Brusselse straten

© Frederic Andrieu

De traditionele folkloristische stoet van de Ommegang zal dit jaar niet door de Brusselse straten trekken. De 90ste editie van het spektakel stond gepland op 1 en 3 juli. Het zou een extra speciale editie worden, want de Ommegang is sinds dit jaar erkend als UNESCO-werelderfgoed.

De Ommegang is een volkse optocht die zijn oorsprong kent in de middeleeuwen en nu jaarlijks wordt nagespeeld. Het is de oudste historische voorstelling van Brussel en speelt de reconstructie van de intrede in Brussel in 1549 van Keizer Karel V en zijn zoon Filips II na. Ieder jaar lopen zo'n 1.400 figuranten en hun paarden, vlaggen, marionetten of reuzen mee in deze processie die begint aan de Zavel en eindigt op de Grote Markt.

"We mogen geen enkel risico nemen voor ons publiek en de bijna 1.400 deelnemers die de stoet van de Ommegang vormen. We volgen de maatregelen van de regering op en moeten met een zwaar hart het besluit nemen om onze historische voorstelling dit jaar te annuleren, terwijl we de editie van 2021 voorbereiden", zegt Paul Le Grand, voorzitter van Ommegang Brussels Events.

De tickets die al aangekocht werden voor de afgelaste editie van 2020 blijven geldig voor de editie van volgend jaar. Die gaat door op 30 juni en 3 juli 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?