Brusselse Ommegang voortaan Unesco-erfgoed

© Kevin Van den Panhuyzen
| De Ommegangstoet van 2019.

De Ommegangstoet van Brussel is erkend door Unesco als cultureel erfgoed. Het Brussels Gewest had daarvoor een dossier voorgedragen. “Dit is het resultaat van tien jaar werk. We zijn enorm trots.”

Elk jaar rond begin juli trekt de historische Ommegangprocessie met 1.400 figuranten door de straten van Brussel. Vandaag is die Ommegang erkend door Unesco als immaterieel cultureel erfgoed, onder meer omdat het “de lokale identiteit uitdraagt en de sociale banden tussen de Brusselaars versterkt.”

Het was het Brussels Gewest dat daarvoor een dossier indiende. “We zijn bijzonder trots,” reageert bevoegd minister-president Rudi Vervoort (PS). “Verschillende erfgoedverenigingen zijn al tien jaar bezig met dit dossier, samen met de administratie van urban.brussels.”

“We gaan dus niet lichtzinnig om met deze erkenning,” besluit Vervoort, die meteen een beschermingscomité in het leven roept voor de Ommegang. Het is het allereerste beschermingsdossier dat het Gewest heeft ingediend sinds het in 2014 bevoegd werd voor biculturele zaken.

De Unesco-erkenning moet Brussel als toeristische bestemming nog meer op de kaart zetten. Er is geen financiële steun aan gekoppeld.

Op 1 en 3 juli 2020 vindt de volgende Ommegang plaats, van de Zavel naar de Grote Markt in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?